fredag 8 mars 2013

Iakttagelserna

Iakttagelserna av Jane Harris

"'Så vid slutet av min första dag bortom all ära och redlighet satt jag sen där med två pennor, två tuttar, Charles Dickens, två skivor av bröd och en tom skrivbok.'
Skottland 1863. Bessy Buckley är på flykt från sitt förflutna som prostituerad i Glasgow. Av en slump får hon jobb som hembiträde hos den vackra Arabella på Haivers slott. Bessy fascineras av sin nya matmor men blir också rätt fundersam över hennes ovanliga önskemål och konstiga befallningar. Bland annat befaller Arabella att Bessy ska skriva dagbok om allt hon gör och framför allt om vad hon tycker om det. Bessy inser snart att det inte bara är hon som bär på hemligheter, även Arabella döljer något..."

---------------------------------------------------

Den här boken var definitivt inte som jag hade väntat mig. Jag hade väl förväntat mig lite lättsam läsning som inte kräver speciellt mycket av  läsaren, istället blev jag faktiskt berörd av innehållet. Ca 100 sidor in i boken kom ett avsnitt där jag faktiskt blev så illa berörd att jag nästan mådde illa. Matmors krav på att Bessy ska skriva dagbok grundar sig på något helt oväntat - den grundar sig på tron att att det finns en fundamental skillnad mellan "de överordnade" och "dom som är födda att tjäna". Citerar hur  matmor upptäcker att Bessy faktiskt är en människa, hon också.
"När han hade gett sig iväg kom jag på flickan där hon höll på att dansa en liten jigg och plötsligt fick jag där se en symt av henne som en "person". För en kort stund avundades jag henne nästan hennes frihet - avsaknaden av ansvar och bekymmer, bara enkla plikter att utföra, inga behov att umgås med ett tråkigt samhälle, att inte behöva bry sin hjärna med de bekymmer och problem som plågar hennes överordnade. Naturligtvis skulle man inte kunna tänka sig att byta plats med en sådan person - inte heller skulle man vilja det."
Ja, jag blev illamående. Boken hade definitivt potential att vara mer än bara en dussinroman. Tyvärr hade Harris tappat inspirationen efter det här kapitlet och handlingen gick över till något mer strömlinjeformat.  Ett tag fanns där alltså potential till något riktigt bra och otäckt (där verkligheten överträffar dikten), men tyvärr höll det inte hela vägen. Men även om handlingen gick över till att bli mer förutsägbar och neutral så blev den aldrig tråkig.
Iakttagelserna är ändå mer läsvärd än vad jag hade väntat mig och jag kommer inte att glömma den i första taget.

Iakttagelserna finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


1 kommentar:

  1. Läste Iakttagelserna nyss och tycker att den var ganska bra, men mot slutet blev den sämre tyckte jag.

    SvaraRadera