onsdag 6 mars 2013

Sammanfattning trilogin om Victoria Bergmans svaghet

Sammanfattning trilogin om Victoria Bergmans svaghet av Eriksson & Axlander Sundquist

Jag hade höga förhoppningar inför trilogin i o m att ganska många pratat så positivt om den och i o m att den psykologiska aspekten intresserade mig.
Första delen, Kråkflickan, blev en glad överraskning, den kändes som nånting nytt på den svenska deckarhimlen. Handlingen var lite lagom ovanlig och tempot ganska högt. I andra delen, Hungerelden, gick det sen betydligt lugnare och den kändes lite som en transportsträcka mot tredje och avslutande delen. Tredje delen, Pythians anvisningar, gick ända från början i rasande tempo och nu skulle man få svar på alla frågor och få en avslutning på det hela.
Tyvärr måste jag säga att jag nog går mot strömmen när det gäller den här trilogin, sammanfattningsvis är jag inte speciellt imponerad. Det känns som att författarna desperat kastat in allt dom kunnat komma på för att få till något annorlunda. Det bli lite för mycket av det goda när man lyckas klämma in  t ex

- multipel personlighetsstörning
- incest
- barnporr
- traficking
- sekter
- mord
- otrohet och skillsmässa
- homosexualitet
- judeförföljelser
- seriemördare
osv osv

i en och samma berättelse. För mig tappar berättelsen då i trovärdighet, man bara nuddar vid varje sak och går inte in närmare på någonting.
Jag är inte heller speciellt förtjust i någon av huvudpersonerna - Jeanette är alltför mesig och Sofia/Victoria får jag inget grepp om. Madeleine dyker upp lite för sent för att man ska ha en chans att lära känna henne ordentligt, så henne hinner man inte riktigt få någon uppfattning om.

Upplösningen är jag också inte så lite besviken på. Det blir en känsla av att man helt plötsligt kommit på att nu måste man få till ett slut och då slänger man in ännu nånting till (Babij Jar). Tyvärr blir inte effekten riktigt det jag tror man var ute efter utan det blir mer ett "...jaha...".

Men trilogin är definitivt värd att läsas, trots att jag är tveksam till vissa aspekter så satt ju även jag som klistrad vid böckerna när jag läste.

Mina recensioner av de tre delarna

Kråkflickan
Hungerelden
Pythians anvisningar


4 kommentarer:

 1. Åh det är så där jag är orolig att känna efter att ha läst trilogin när jag inte riktigt gillade Kråkflickan men vill läsa alla tre när de flesta andra verkligen gillat böckerna! :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite det som fick mig också att läsa böckerna - det var så många som uttalade sig positivt. Och jag satt ju som fastklistrad när jag läste dem så det finns ju en del positivt också, men de funkade bara inte för mig.

   Radera
 2. Jag har varit sugen på att klicka hem den här trilogin men har inte kommit mig för ännu. Kanske blir det lite sommarläsning av det hela! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ganska perfekt sommarläsning.

   Radera