tisdag 5 mars 2013

Silvrets rike

Silvrets rike av Conn Iggulden

"Den store Djingis khan är död, men legenden om honom och det han skapat lever vidare. Hans söner slåss om att bli den näste ledaren i silvrets rike. Sonen Ogotai avgår som segrare och utnämns till khan. Han bygger en mäktig stad på den stora slätten åt sitt folk.
Men den kortvariga freden är snart över - i öst blåser återigen krigets vindar då den nye khanen och hans styrkor ställs inför de fruktade kinesiska arméerna. I väst rör sig Djingis khans mest betrodde krigare, general Tsubodai, genom Ryssland för att på uppdrag av Ogotai erövra nya områden. Med sina trupper når han Europas hjärta. Hela kontinenten ligger för Tsubodais fötter, men just i triumfens ögonblick utsätts hans lojalitet för en hård prövning. Ett meddelande från hemlandet tvingar honom till ett avgörande som för alltid kommer att ändra historiens gång."

----------------------------------------------

Silvrets rike är den fjärde boken i Erövrarserien. Och ju fler av böckerna i Erövrarserien jag läser desto mer ändras min inställning till Djingis & Kublai khan och mongolerna på 1200-talet. Det man i vanliga fall får reda på är ju om deras härjningar och om hur dom erövrade stora landområden. Och visst, dom var brutala och grymma och livet var inte mycket värt i sig, men samtidigt var många av dem lysande ledare och genialiska strateger. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av militär strategi eller krigföring överhuvudtaget men i Silvrets rike läste jag faktiskt noggrannt igenom t o m beskrivningarna av mongolernas strategier och planläggningar inför diverse attacker och erövringar. Intressant är faktiskt också att mongolerna på ett sätt hade både demokrati och en slags jämlikhet, det hade jag verkligen inte väntat mig.

Silvrets rike kan köpas hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar