onsdag 20 mars 2013

Molnfri bombnatt

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson

" En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nedanför på gatan: "Sieg Heil!Sieg Heil!" Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek samma ord, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hon förstår att nu är tiden inne att berätta den historia som ho så länge burit på, nu när hon dagligen påminns om den tragedi hon bevittnade på nära håll."

-------------------------------------------------


Jag hade hört om den här boken var så bra så när jag hittade den på second-hand så var det givet att jag skulle köpa den.

Det som kanske var intressantast var att boken är skriven från ett lite annat perspektiv än dom flesta andra skildringar av tyskar och nazister under andra världskriget. Det är mer sett från tyskarnas sida och visar att även där fanns det vanligt folk, inte bara monster. Och att även dom vanliga tyskarna led av kriget. Det är väl det här som är så ovanligt, jag har läst ganska många skildringar om Tyskland, nazisterna och utrotningen men hittills aldrig sett från den här sidan.
När man läser Molnfri bombnatt så inser man också hur otroligt lätt det nog var att tjusas av nazisterna och att gå med och senare bara slå dovörat till när det började pratas om vad som egentligen händer med judarna och andra som inte passar in i ideologin.

Molnfri bombnatt är definitivt värd att läsa.

Den finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar