söndag 31 mars 2013

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv

Hotellet  i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford

"Seattle, 1986: Henry Lee ansluter sig till en folkmassa utanför Hotel Panama, som en gång var en portal till den japanska stadsdelen. Hotellet har varit stängt i årtionden, men den nya ägaren har gjort ett otroligt fynd i hotellets källare - tillhörigheter från japanska familjer, som blivit kvarlämnade då familjerna samlades ihop och skickades till interneringsläger efter angreppet på Pearl Harbor 1941.
Åsynen av de efterlämnade föremålen tar Henry tillbaka till barndomen i 1940-talets Chicago, under kulmen av andra världskriget. Han växer upp i en värld av förvirring och spänning. Fadern är besatt av kriget i Kina och uppfostrar Henry som en amerikan. På den exklusiva skolan han sätts i, omgiven av vita barn som ignorerar honom, möter han den unga, kvinnliga studenten Keiko Okabe. Mitt i kaoset av utegångsförbud, mörkläggning och FBI-razzior utvecklar Henry och Keiko ett starkt vänskapsband och en oskyldig kärlek som överskrider förfädernas urååldriga fördomar. Efter att Keiko och hennes familj förts bort till interneringslägren lämnas hon och Henry endast med förhoppningen om att kriget kommer att ta slut, och att deras löfte kommer att kunna hållas."


------------------------------------------------------------------


Jag nästan skäms att erkännas att när jag köpte boken så valde jag den mest pga att framsidan var så fin och för att titeln var så vacker. Så jag blev glatt överraskad när insidan också var bra.
Det är en sentimental historia om kärlek och längtan och det är inte utan att jag får en liten tår i ögat under vissa avsnitt.
Och det hela utspelar sig mot bakgrund av en ganska skamlig period av USA:s nutidshistoria, dvs efter Pearl Harbor-attacken när man satte amerikaner med japanskt ursprung i "koncentrationsläger".
Hotellet i hörnet av bitter och ljuv är en mysig liten berättelse som är perfekt att läsa en regning dag, hopkrupen i soffan.

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar