söndag 2 juni 2013

Frihet av Jonathan Franzen

"I denna rika roman tecknar Jonathan Franzen ett skarpt och ömsint porträtt av medelklassfamiljen Berglund där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och närvarande föräldrar kämpar för en bättre värld. De sopsorterar, engagerar sig i sin närmiljö och cyklar till jobbet istället för att ta bilen. De är politiskt intresserade och trogna liberaler. Men åren går, barnen växer upp och flyttar hemifrån. Skuggor från Pattys och Walters första tid tillsammans hinner ifatt dem och det är inte längre lika lätt att hålla ihop familjen och äktenskapet. Deras liv tillsammans är inte längre lika självklart

Med det amerikanska samhället som fond speglas här hur vi lever våra liv. Hur kan vi hålla fast vid våra ideal när allt runtomkring oss förändras? Hur hanterar vi förväntningar och besvikelser och den frihet vi kämpat oss till och tar så för given, men som samtidigt kräver så mycket av oss?"

--------------------------------------------

Jag köpte boken efter att ha läst översvallande recensionder om den, om hur fantastisk den var. Jag är alltid skeptisk till yrkeskritikernas recensioner i o m att jag märkt att jag sällan tycker likadant, men den här gången hoppades jag att jag också skulle tycka den var bra.
Men icke...jag blev gruvligt besviken. Jag blir helt enkelt inte engagerad i människorna i Frihet och har otroligt svårt att förstå mig på dem - skulle mitt liv vara sådär tråkigt skulle jag nog vara genomdeprimerad konstant. Och jag lär inte känna personerna ordentligt heller utan de blir bara lite ytligt bekanta. Jag blir inte heller engagerad i handlingen - ibland kan det ju räcka med att handlingen är tillräckligt bra för att man ska stå ut med att man inte får kontakt med personerna. Men inte i Frihet - allt känns bara genomgående grått och trist...

Nej, Frihet av Jonathan Franzen var ingenting för mig och just nu är jag inte ens sugen på att läsa nånting annat han skrivit.

Frihet finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Ginza


2 kommentarer:

  1. Jag var kluven till boken, det var som att personerna hade så mycket frihet att de inte blev till människor. Annars gillade jag det politiska och kritiken mot samhället mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig funkade den inte alls, tyvärr.

      Radera