torsdag 29 augusti 2013

Bara betydelsefulla dör

Bara betydelsefulla dör av Varg Gyllander

"Vinterhimlen färgas orange av tusen facklor. Under bedövande tystnad marscherar unga män i korta, glansiga jackor genom förorten som en gång om året förvandlas till skådeplats för den nynazistiska rörelsens viktigaste manifestation. Men i skogen väntar en man med ett uppdrag, och innan kvällen är över är en av nazisterna död.
Kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin dras in i en utredning som spretar åt alla håll, politiska och privata. Levin tvingas mot sin vilja att gräva i den döde nazistens förflutna och konfrontyera otäcka familjehemligheter. Samtidigt blir frågetecknen alltfler: vem är den rökande mannen vid mordplatsen, och vad hjänder egentligen bakom dörrarna i det ökända Örnnästet?
Holtz arbetar som vanligt med en blandning av noggrannhet och spontana infall. Gåtans lösning ligger fortfarande långt borta, men julen kommer allt närmare och Holtz kämpar med sina ensamhetskänslor. Hans kärlekshistoria med den unga praktikanten Nahid sätter spår och får honom att begå ett fatalt misstag."

------------------------------------------

Jag gillar fortfarande Ulf Holtz och Pia Levin men annars kändes den här boken lite svagare än Somliga linor brister. Handlingen är ganska aktuell, det går ju knappast att missa kopplingen till den årliga marschen i Salem i Stockholm, men det känns som att författaren på något sätt inte är riktigt engagerad. Resultatet har då blivit att berättelsen bara skrapar lite på ytan på något som man kanske kunde fördjupa sig i mer.

Positivt är att man få lära sig ännu mer om det kriminaltekniska arbetet, det är ju inte precis ofta huvudpersonerna är kriminaltekniker.
En annan positiv sak med Gyllanders böcker är det faktum att tonvikten ligger på själva brottet och arbetet med att lösa det istället för att koncentrera sig på huvudpersonernas privatliv och problem - det gillar jag skarpt! Jag är så in i märgen trött deckare som mer handlar om huvudpersonens privatliv än på det som en deckare ska handla om, dvs ett el flera brott och hur det/dessa klaras upp.

Eftersom jag har en till bok av Varg Gyllander i bokhyllan så kommer jag att fortsätta läsa om Ulf Holtz och Pia Levin och så hoppas jag att nästa bok känns bättre.

Bara betydelsefulla dör finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar