torsdag 15 augusti 2013

Vilda gröna ögon

Vilda gröna ögon av Joyce Carol Oates

"Frankys lojalitet mot föräldrarna får plågsamma konsekvenser när våldet i hemmet blir allt mer uppenbart. Pappan - en före detta sportstjärna, nu en känd teveprofil - utövar sin makt på ett smygande och manipulerande sätt. Mamman lyckas själv ta sig från hemmet och bryter med familjen men klarar inte att skydda Franky och hennes syster
Franky, eller Vilda Gröna Ögon som hon kallas, berättar sin historia från den dag då hennes värld sattes i gungning tills det fruktansvärda händer."

------------------------------------------

Jag har försökt mig på Joyce Carol Oates en gång tidigare, för det känns nästan som ett måste att man sa ha läst nånting av henne och helst ska man också gilla boken - oavsett vilken det är - och tycka att hon är fantastisk. Men den boken (som jag inte ens kommer ihåg vilken det var) tyckte jag var fantastiskt tråkig, alltså orkade jag inte läsa  klart. Jag har fler av hennes böcker i bokhyllan (t ex Blondie) men de har fått vila i frid, än så länge, efter min första upplevelse.

Men nu kände jag att det var dags att ge henne en chans till. Så då testade jag en ungdomsbok - tänkte att den nog var mer lättillgänglig. Och visst var den mer lättillgänglig, jag tyckte nog den t o m var bra! Och jag började förstå vad de som höjer Oates till skyarna, pratar om.

Stämningen i boken var lite sådär lagom mörk och olycksbådande att man bara väntar på när "det fruktansvärda" ska hända. Och när det väl händer så är det så självklart att det var just det som skulle hända...

Men nu ska jag nog ta fram mina vuxen-Oates igen och ge dem en chans också.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker absolut att du ska ge hennes vuxenböcker en ny chans! Jag har inte läst någon av hennes ungdomsböcker, men det kan nog vara något.

    SvaraRadera