onsdag 14 augusti 2013

Som James Dean fast snyggare

Som James Dean fast snyggare av Niclas Christoffer

"Familjen Wallin är som tagen ur en reklamannons. Pappa är fotomodell, mamma plastikkirurg, lillebror John ska bli läkare och Jim, storebrorsan, drömmer om att bli skådis. Han ska bli en ny James Dean, fast snyggare.
Men familjeidyllen kraschar. Bokstavligt. Mitt i kaoset som uppstår kämpar Jim med sista året på gymnasiet och inträdesproven till teaterskolan, men hans liv är inte som det brukade. Han misslyckas där han tidigare briljerade, och han verkar inte längre vara den snyggaste killen i klassen.
När Jim inte ser någon utväg vänder han ilskan och sorgen mot sig själv, och upptäcker att han får en plötslig befrielse av att göra sig själv illa. Snart har Jim utvecklat ett självskadebeteende som stegrar till den punkt där det blir omöjligt för honom att vända om. Livet har blivit en mardröm."

------------------------------------

Det är svåra ämnen Niclas Christoffer tar upp i sina två böcker, Som Zlatan fast bättre och Som James Dean fast snyggare.Flickornas ätstörningar och självskadebeteende är ju nånting som de flesta av oss säkert har läst om i tidningar och/eller hört talas om på något annat sätt. Men ätstörningar och självskadebeteende hos pojkar är nog många inte medvetna om och därför är det faktiskt glädjande att Christoffer valt att skriva om just det. Sådana här problem hos pojkar är nog ganska tabubelagda att prata om, pojkar förväntas inte på något sätt att ha problem av den här typen.

En annan sak som författaren tar upp är den utseendefixering som finns idag och som nog många unga mår dåligt av. Jag hoppas verkligen att många tonåringar läser de här böckerna och tar till sig det som Niclas Christoffer tar upp.

För min del så önskar jag att det fanns "vuxenversioner" av de här böckerna (möjligt att det finns något liknande av någon annan författare, de har bara inte kommit i min väg) för efter att ha läst Som Zlatan fast bättre och Som James Dean fast snyggare har jag blivit mer nyfiken på de här problemen och skulle gärna vilja läsa mer och gå lite djupare in på problematiken.

Tack Hoi Förlag för rec.exet!

Som James Dean fast snyggare finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar