fredag 16 augusti 2013

Solstorm

Solstorm av Åsa Larsson

"Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna och Kristallkyrkan och församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, hittas brutalt mördad mitt i altargången. Advokaten Rebecka Martinsson, som sedan länge lämnat Kiruna, får ett oväntat telefonsamtal. Det är mordoffrets syster Sanna, polisen misstänker henne och hon behöver hjälp. Motvilligt beger sig Rebecka tillbaka till barndomsstaden. Hennes hemkomst väcker starka känslor och snart jagas hon av både sitt eget förflutna och våldsamma krafter som vill tysta henne. I det snötyngda Kiruna växer skuld och hot ikapp med mörkret..."

-------------------------------------------------

Solstorm är den första boken av Åsa Larsson jag läser och det är också den första boken i serien om Rebecka Martinsson. Och jag blev faktiskt glatt överraskad av boken - ännu en huvudperson som inte verkar vara helt neurotisk eller ha svåra problem (i alla fall än så länge).

Och så gillar jag att det hela utspelar sig i norr! Larsson har lyckats så bra med sina miljöbeskrivningar att jag riktigt känner den där speciella kylan däruppe och kan se snömassorna (och börjar nästan längta till vintern). Det känns som att vara "hemma" igen.
Det här med religionen är ju lite speciellt däruppe, oavsett från vilken sida av Bottenviken man kommer, och det är kul att Larsson tagit fasta på det.

Jag lär ju fortsätta med den här serien - del 5 har jag hemma så då återstår att skaffa delarna 2,3 och 4.

Lite roligt är också att Solstorm  har filmatiserats med Izabella Scorupco och Mikael Persbrandt i huvudrollerna.
Boken Solstorm finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza

4 kommentarer:

 1. Vad härligt att ha hela denna fantastiska serie oläst :) Det är en riktig bokskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den känns verkligen som en serie som jag kommer att gilla. Så nu är det bara att skaffa de delar jag saknar.

   Radera
 2. Jag skrev nyligen - i senaste Annikajerkan - om klichéer i deckare. När det gällde den här boken blev jag precis som du glatt överraskad! Här har vi en av de deckare som INTE innehåller pinsamt dåligt språk och ändlösa klichéer. Riktigt bra bok, men även för mig den första och hittills enda bok av Larsson. Hon höjer verkligen deckargenrens status. Lär läsa fler :) /Bokdetektiven.se (P.S. Det går inte att kommentera med webadress och namn, så fick använda googlekonto :/ )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir riktigt glad när man hittar nånting bra. Jag fortsätter definitivt att läsa serien.

   Radera