måndag 12 augusti 2013

Sista resan till Phnom Penh

Sista resan till Phnom Penh av Jesper Huor

"En majdag 1977 lämnade Someth Huor sin svenska hustru och deras tvåårige son i Berlin för att resa till Peking. Därifrån fortsatte han till sin hemstad Phnom Penh i Kambodja.
Someth hade vistats i Europa i flera år och under den tiden blivit socialist. Därför ville han stödja den väldiga samhällsomvandling som sedan ett par år leddes av de röda khmererna och hjälpa till att bygga up landet efter de amerikanska bombningarna.
Från Peking skrev han några brev till sin familj. Därefter hördes han aldrig mera av.
Tjugoåtta år senare bestämmer sig sonen Jesper för att åka till Kambodja och försöka ta reda på vad som hände med Someth efter återkomsten."

-------------------------------------------

Det är nåt visst med dokumentärer! Det som jag reagerade på när det gäller Sista resan till Phnom Penh är att själva berättelsen inte riktigt motsvarade det som stod på baksidan av boken. Boken handlar mer om Jesper Huors sökande efter orsaken till att hans far tog beslutet att åka tillbaka till Kambodja än vad som hände med honom efter återkomsten. För även om man förstår vad som säkert hände så blir det en del frågetecken kvar. Men det är också intressant att läsa Someth Huors utveckling från att ha varit rätt så ointresserad av politik till att stödja de röda khmererna. Även om den som sett Killing Fields ju vet hur hemsk Pol Pot-tiden var så är det ändå intressant att få läsa lite bakgrund till det hela.

Sista resan till Phnom Penh finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar