torsdag 16 oktober 2014

Diskodans för de hädangångna

Titel: Diskodans för de hädangångna
Författare: Colin Cotterill
Format: Pocket
Antal sidor: 271
Förlag: Bokförlaget Bra Böcker

"Den överraskande upptäckten av en mumifierad arm som sticker ut från en betongstig intill presidentens nya residens har förståeligt nog orsakat viss pinsamhet. Doktor Siri Paibouyn skickas diskret gräva ut kroppen som armen sitter fast i, identifiera den och fastställa dödsorsaken.
Hans obduktion bjuder på hemska överraskningar, men det är hans talang som shaman som får den sjuttiotreårige doktorn att komma mördaren på spåren. På väg mot läsningen måste Siri och hans team ta itu med ett frieri, en lång vandring hem och stå ansikte mot ansikte med en fruktansvärd offerritual. Är det så konstigt att doktor Siri börjar med diskodans?"


-------------------------------------------


Diskodans för de hädangångna är tredje delen i Cotterills serie om Doktor Siri Paiboun.
Och jag gillar serien mer och mer. Som vanligt så har Cotterill lyckats att blanda till en riktigt härlig soppa med andar och magi i ett kommunistiskt Laos.

Det är nog bara en person med en speciell sorts fantasi som kan komma på att skriva en bok om en sjuttiotreårig laotisk obducent, hans mycket speciella assistent syster Dtui och Geung, en bårhustekniker med Downs syndrom. Och det är vansinnigt underhållande att läsa om dessa tre.

Intrigen är rätt så komplicerad vilket inte är så förvånande med tanke på att det inte bara finns lik och mördare med utan diverse andar också blandar sig i. Men det är faktiskt rätt så roligt att försöka komma underfund med vem som gjort vad. Oftast lyckas man ju inte ändå just för att det dyker upp oförutsedda saker på vägen.

Allt är skildrat med värme och en stor dos humor som gör att i alla fall jag ler i princip hela tiden när jag läser dessa böcker. Och det går inte att missa vad både Cotterill och Doktor Siri Paiboun egentligen tycker om kommunismen... Inte heller går det att motstå den charmiga, lite stillsamma humorn i berättelsen.

Mina recensioner av de tidigare delarna i serien

Den motvillige kommunisten
Trettiotre tänder
Diskodans för de hädangångna finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar