tisdag 14 oktober 2014

Mord i blått

Titel: Mord i blått
Författare: Jan Mårtenson
Format: Inbunden
Antal sidor: 375
Förlag: Wahlström & Widstrand

"På modehuset på Sturegatan är stämningen kaotisk. Grundaren har avlidit och ledningen har övertagits av hans paranta änka. Hans döttrar avskyr sin styvmor och dessutom har deras egna expansionsplaner gått upp i rök.
Samtidigt som maktspelet trissas upp ska företagets 50-årsjubileum firas i Marrakech, där Yves Saint Laurents magnifika residens ligger i trädgården Jardin Majorelle. Där skimrar hus och dekorationer i majorelleblått.
Antikhandlaren Johan Kristian Homan blir genom sin flickvän Francine inbjuden till jubileet, men festligheterna övergår i tragedi. Under ett besök i Jardin Majorelle slår döden till. Rånmord, tror marockansk polis. Mord, tror Homan, men han har ju inga bevis, bara sin intuition.
Tillbaka i Stockholm dras han in i intrigerna bakom modehusets fasader. Dramatiken växer och snart hamnar Johan Kristian i ett drama med dödlig utgång."

------------------------------------------

Mord i blått är bok nummer två för mig i Pocketlovers Tre-på-tre-utmaning och bok nr 40 i Mårtensons serie om antikhandlare Johan Kristian Homan.  Homanböckerna är mina absoluta favoriter bland deckare. Visst kan jag gilla att läsa en deckare med en massa action och/eller brutala mord, men jag återkommer alltid till min kära Homan.

Mårtenson är stilsäker, har alltid ett perfekt upplägg för intrigen och om något kan kallas för elegant crime så är det väl antikhandlare Johan Kristian Homans äventyr.
Och vilket research Mårtenson gör, jag är vid det här laget totalimponerad. Det är nog få författare som är så vetgiriga som Mårtenson och vågar ge sig i kast med så skilda miljöer som han. Den här gången är det alltså modevärlden, som ju egentligen inte har så mycket att göra med de vanliga inslagen av konst, antikviteter, arkitektur och histora. Ändå lyckas Mårtenson precis med det som man trodde var omöjligt, dvs blanda allt det där och få ihop en  mordhistoria samtidigt som man automatiskt lär sig en massa t o m om mode.

Själva brottsintrigen är riktigt klurig och jag försökte gissa vem som var mördaren, men lyckades inte pricka rätt en enda gång.

Mord i blått är som vanligt en riktigt bra mysdeckare att kura ihop sig med framför brasan och bara njuta. Och lära sig lite om allt möjligt på kuppen.

Läs mer om Jan Mårtenson och hans böcker hos Homansällskapet, ett av Sveriges största litterära sällskap.

Mord i blått finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar