måndag 20 oktober 2014

Svarta vatten

Titel: Svarta vatten
Författare: Attica Locke
Format: storpocket, okorrigerad förhandsexemplar
Antal sidor: 366
Förlag: Leopard förlag

"En sen kväll i Houston 1981. Jay Porter hör ett skrik i mörkret. När han räddar en kvinna från att drunkna i floden öppnar han oavsiktligt Pandoras ask.

I sin ungdom var han politisk aktivist, nu är han advokat och väntar sitt första barn. Jays hjältemodiga handling visar sig få omvälvande konsekvenser som hotar inte bara hans karriär och familj utan till och med hans liv. Han dras allt djupare in i ett mysterium vars förvecklingar leder till Houstons absoluta maktelit. Jay inser att han måste konfrontera spöken ur sitt eget förflutna."


-------------------------------------
Jag var väldigt nyfiken på den här boken i o m de uttalanden från välkända författare. T ex Dennis Lehane har uttalat sig om den "Jag skulle förmodligen läsa telefonkatalogen om hennes namn stod på ryggen."

Jag tycker att Locke från början bygger upp själva miljön och stämningen bra och jag befinner mig i ett mörkt Texas på 80-talet med dålig ekonomi, korruption och mord. Stämningen blir än mer ödesmättad och spänningen börjar byggas upp när Jay och hans fru räddar en kvinna från att drunkna. Och då väntar jag på att handlingen ska ta fart, istället tycker jag det nästan saktar ner med mycket om politiken och samhället i stort i Texas på den tiden.

Som krimnalroman fungerar inte Svarta vatten riktigt för mig. Däremot är den intressant som nutidshistoria över en mörk tidsperiod i delstaten Texas.

Det märks också att Locke varit manusförfattare - jag ser ju ofta det jag läser som bilder, som en film, och Svarta vatten har precis de  där kvaliteterna som nog skulle få en regissör att göra en film av den. Jag såg en bit av Djävulen i blå klänning häromdagen och stämningen i den liknar Svarta vatten. Och även i Svarta vatten ser jag framför mig en ung Denzel Washington i huvudrollen som Jay Porter.

Även om Svarta vatten inte riktigt var vad jag förväntar mig av en kriminalroman så är den ju ändå klart läsvärd för samhällsskildringen och stämningen.

Läs mer om Attica Locke och hennes böcker på hennes hemsida

Tack Leopard förlag för rec.exet!

Svarta vatten finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

1 kommentar:

  1. Dette er helt ukjent for meg. Akkurat nå leser jeg nesten bare norsk litteratur, men har mye utenlandsk liggende, så senere i høst må jeg lage ny leseliste.

    SvaraRadera