lördag 11 oktober 2014

Sonen

Titel: Sonen
Författare: Philipp Meyer
Format: pocket
Antal sidor: 581
Förlag: Norstedts förlag

"Sonen är berättelsen om texasfamiljen McCullough, från enkla nybyggare på 1830-talet till mäktig dynasti i nutid - en episk och våldsam skildring av de män och kvinnor som formade Amerika. Nybyggarkulturen, indianerna, gränsstriderna, oljan och den outslitliga drömmen om rikedom. En roman som redan nu utropats som en framtida klassiker."

-----------------------------------------

Jag har haft mina westernperioder då jag läst en del västernböcker. Oftast har det då varit böcker av t ex Zane Grey och Louis L'Amour, dvs böcker som ger en ganska så romantiserad bild av livet på den amerikanska prärien.

Sonen är den andra ytterligheten. Den är rent ut sagt brutal i skildringen av indianer, nybyggare och soldater, vita och mexikaner. Här finns inga hjältemodiga cowboyer som räddar vackra nybyggarkvinnor från de onda indianernas våld, inte heller finns "den ädle vilden" som gör det han gör för att hen inte förstår bättre. Och soldaterna och militären är långt ifrån rättvisa och/eller hjältemodiga.

Istället visar Sonen upp den mörkare verkligheten, våldet och rent ut sagt människans sämsta sidor oavsett hudfärg eller härkomst. I Sonen är de vita lika brutala och barbariska som indianerna och inte ens mexikanerna kommer undan de vitas härjningar. Och de vita har inga ädla motiv bakom sitt handlande utan det är ren och skär girighet som är drivkraften.

Jag var väldigt sugen på att läsa den här boken just för att det var så länge sedan jag läst en western. Men jag hade ingen aning om vad jag egentligen gav mig in på - jag är inte kräsmagad, men en del beskrivningar är så målande att man nog inte bör läsa boken vid middagsbordet.

Sonen är definitivt en bladvändare, nästan 600 sidor känns som ingenting när man väl kommer igång. Och den är definitivt läsvärd, speciellt för den som vill få läsa om en mer realistisk och mindre rosenskimrande verklighet i den vilda västern.
Jag gillar den här boken skarpt!  Och den hamnar bland årets favoriter direkt

Sonen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

  

1 kommentar:

  1. Jag läste den förra hösten och tyckte att den var väldigt grym. Otäck rent ut av. Bra men otäck.

    SvaraRadera