onsdag 15 oktober 2014

Farligare än djur

Titel: Farligare än djur
Författare: Sakina Ntibanyitesha
Format: Häftad
Antal sidor: 226
Förlag: Blue Publishing

"Efter allt som hänt under min uppväxt i kriget, är det ett under att jag fortfarande lever. När jag ser mig själv i spegeln vet jag inte om det är jag, eller om jag ser en annan person som ser ut som jag. Allt det som jag gått igenom - jag har våldtagits, suttit i fängelse, misshandlats nästan till döds, levt under slavliknande förhållanden och varit på väg att avrättas - allt detta klarade jag mig igenom. Därför är det så svårt att förstå vem jag egentligen är."..................

"Mitt barn fick växa upp i Afrika under svåra förhållanden. Vi skildes för en tid, men jag fann honom igen. Det tog mycket av mina krafter, det gav mig svåra och djupa sår och jag fällde många tårar innan vi hittade varandra. Men vi gjorde det."..........................

"Jag slutar inte tänka på detta förrän jag vet vad krig egentligen är. Kriget har skadat mitt hjärta samtidigt som det har gjort mig stark mentalt. Kriget har tagit mina kära och nära och bestulit mig på dofterna från mitt ursprung."

------------------------------------------------


Farligare än djur är andra delen i Sakina Ntibanyiteshas självbiografiska  trilogi och berättar om hennes flykt undan kriget. Min recension av första delen, Ormbarn, finns här .

Det är nästan omöjligt för oss här i Norden att förstå hur hemskt det är att plötsligt hamna mitt i ett krig. Och att då behöva fly med ett litet barn och försöka behålla livhanken under flykten är nog mer än många av oss skulle klara av. Vårt västerländska samhälle och vår livsstil har nog förberett oss ganska dåligt för någonting sådant.

Samtidigt blir jag alldeles överväldigad av en kultur där det också finns människor som, utan att ställa frågor eller kräva nånting i gengäld, hjälper andra efter bästa förmåga. Här hos oss är det nog oftast så att man i ser till sitt eget bästa i första hand.

Det krävs en speciell, och stark, typ av människa för att klara av det som Sakina har klarat av och fortsätta framåt trots de hemska minnen hon måste bära med sig av det hon gått igenom.


Läs mer om Sakina Ntibanyitesha och hennes böcker här

Tack Blue Publishing för rec.exet!

Farligare än djur finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


2 kommentarer:

  1. Men vad tyckte du om boken? Var den bra? Bra skriven?

    SvaraRadera
  2. Låter som en bok man borde läsa. Håller just nu på med Bilal. om italienaren som wallraffade med flyktingar på slavrutten genom öknen till Europa. Det är så ofattbart, det liv så många lever.

    SvaraRadera