måndag 20 oktober 2014

Löftet

Titel: Löftet
Författare: Mari Åberg
Format: Danskt band
Antal sidor: 342
Förlag: Lava Förlag

"Pojken Göran växer upp i Hälsingland som son till en sågverksarbetare. Fadern uppmanar honom till att fortsätta i samma fotspår, men Göran vill inte utsätta sig för det hårda och farliga arbetet. Men slita får han när han utauktionerats till en bondgård efter det att modern dör och spriten sätter klorna i fadern.

Löftet utspelar sig från 1920-talet och framåt. Göran är vuxen när andra världskriget bryter ut och han blir soldat under många långa och hårda år. Han anmäler sig som frivillig under Finska vinterkriget och blir spanare bakom fiendens linjer."


---------------------------------------------------

Löftet är en fristående fortsättning på Och kvar stod en röd resväska och andra delen i Mari Åbergs trilogi.

Jag gillade ju Och kvar stod en röd resväska jättemycket så jag hade höga förhoppningar om Löftet, vilket jag alltid tycker är lite farligt. Alltför ofta slutar det med att man blir besviken, inte för att boken skulle vara dålig utan för att man har haft alldeles för höga och orimliga förväntningar på den.
Men den här gången hade jag tur - jag gillar Löftet lika mycket, om inte t o m mer än Och kvar stod en röd resväska!

Löftet utspelar sig tidsmässigt från 1920-talet och framåt och återigen har Åberg lyckats fånga stämningen perfekt. Och även i Löftet fungerar språket för tidsperioden.

De flesta personerna i Åbergs böcker är lätta att tycka om, men Göran är nog hittills min favorit även om jag gillar Hanna också. Genom att man får följa hans liv ända från tidiga barndomen så förstår man vad som format honom som människa.

Det är väldigt intressant att få följa Göran genom värnpliktstiden och andra världskriget och genom texten får jag verkligen en uppfattning om hur människorna hade det på den tiden. En av de saker som jag tycker så mycket om i de här böckerna är att de till stor del skildrar vardagslivet för vanliga människor.

Jag är väldigt förtjust i de första två delarna i Mari Åbergs trilogi och hoppas nu att hon snart blir färdig med den tredje och avslutande delen. Ska bli spännande att se om den också är en sträckläsningsbok!

Tack Mari Åberg för rec.exet!

Löftet finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


4 kommentarer:

  1. Verkar vara en bok för mig. Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Detta låter som mycket trevliga böcker. Säkert något för mig.

    SvaraRadera