fredag 27 november 2015

Bokbloggsfrågan

Väldigt många i bloggosfären har nog saknat Bokbloggsjerkan och det har jag också. Nu har i alla fall Barnmboksbloggen tagit upp stafettpinnen och börjat med någonting som hon kallar för Bokbloggsfrågan och som fungerar på samma sätt.
Veckans fråga lyder

Vad tycker du om e-böcker? Föredrar du riktiga böcker att bläddra i eller läser du hellre böcker på din läsplatta/mobil? Och vad tycker du om att allt fler förlag skickar ut recensionsexemplar som e-böcker istället för fysiska böcker?

----------------------

Jag kan förstå dem som gillar e-böcker. Det finns ju många fördelar med e-böcker, t ex att de inte tar plats varken i bokhyllan eller väskan. Och vissa böcker kan man köpa väldigt billigt hos nätbokhandlarna och det finns t o m en del att hitta gratis på nätet.

Men för mig är det böcker i pappersformat som gäller. Jag har ganska specifika problem med e-böcker, som jag den senaste tiden försökt lösa och kommit en bit på väg, men som gör att det faktiskt fungerar bättre för mig att läsa böcker i pappersformat. Än så länge har jag lyckats bara läsa noveller i e-format men har tänkt mig att inom kort prova om det skulle fungera med en roman i full längd nu när jag ändå identifierat problemet.

Att förlag skickar ut rec.ex som e-böcker är ingenting jag hittills drabbats av speciellt mycket eftersom jag antingen automatiskt blivit erbjuden dessa i pappersformat eller fått välja i vilket format jag vill ha mina dem. Och de enstaka där jag endast blivit erbjuden rec.ex i e-format har jag faktiskt tackat nej till (förutom noveller) än så länge och det har inte varit ett problem för något förlag/författare utan i vissa fall när de kommit med nästa förfrågan så har det gällt böcker i pappersformat.
På ett sätt kan jag förstå förlagen  och författarna eftersom e-boken ändå är snabbare, smidigare och billigare att skicka ut. Men samtidigt är det ju så att recensionerna/omdömena bloggare skriver är otroligt billig reklam (att det är reklam kan man ju ändå inte blunda för) för dem - motsvarande reklam på andra sätt skulle kosta rejält med pengar - och då kan jag känna att de banne mig kan satsa den lilla extra summan som det kostar att skicka ut en fysisk bok för att få den "reklamen" som ett blogginlägg trots allt genererar.
2 kommentarer:

 1. Jätterolig illustration! :-)

  Det finns för- och nackdelar med båda formaten, antar jag. Jag skulle aldrig ha en e-bok i badet eller på stranden, t ex. Då är en pocket mycket bättre, som man kan slänga utan någon större sorg om den skulle bli fördärvad.

  Folk försöker alltid få det till att det är antingen eller. När e-boken kom så skulle det innebära pappersbokens död. Nu går e-boksförsäljningen (eventuellt) ner, då har pappersboken lyckats krossa e-boken. I själva verket är det väl så att man läser böcker i det format som passar en själv bäst, och det kan variera från dag till dag. Ljudböcker kommer ju starkt också, via Storytel och liknande, för att vissa gillar att "läsa" när de kör bil eller går ut med hunden eller tränar.

  Formatet är kanske inte så viktigt som det faktum att folk läser.

  SvaraRadera
 2. För mig funkar båda, e-böcker är praktiska men inbundna eller pocket känns mer som en riktig bok. Får jag dem som recex är jag dock glad åt både och.

  SvaraRadera