onsdag 25 november 2015

Döden som diktator

Titel: Döden som diktator
Författare: Mark Greaney
Format: Inbunden
Antal sidor: 630
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"En före detta CIA-agent knivmördas i Vietnam och ett blodstänkt paket med falska pass leder spåren till den tjeckiska regeringen. Samtidigt börjar rykten florera om att Nordkorea upptäckt en gruvfyndighet som ger dem möjlighet att finansiera kärnvapen.

Under ledning av Jack Ryan Junior börjar den amerikanska underrättelsetjänsten Kollegiet samla information om vad som visar sig vara en världsomspännande terrorkonspiration.

Men den unge nordkoreanske diktatorn har ytterligare en plan som ska säkerställa att hans dröm om en kärnvapenmakt infrias - att döda president Jack Ryan"

-----------------------------
Döden som diktator är den första Jack Ryan-boken som skrivits och getts ut efter Clancys död. Jag har läst ett antal av Tom Clancys böcker och har självklart varit lite nyfiken på hur böckerna skulle utvecklas nu efter att Tom Clancy själv är borta (avled 2013) och Mark Greaney fått överta och fortsätta att skriva om Jack Ryan. Visserligen skrev Greaney några av böckerna tillsammans med Clancy, men varje författare har ju sitt eget sätt att skriva och det borde börja lysa igenom vid något tillfälle.  Och det är precis det som händer med den här boken tycker jag.

När Tom Clancy själv var med och skrev böckerna (han hade ju medförfattare i ett antal böcker) kunde böckerna ibland vara rätt så rejält tunglästa - det var mycket politik och långa utläggningar om internationell politik.  I Döden som diktator tycker jag att man märker redan efter 10-20 sidor att Greaney nu helt övergett Clancy-stilen och skriver nu på sitt eget sätt. Det är mer action och spänning och mindre politik. Självklart finns också politiken där men den har inte längre en lika framträdande roll som när Clancy själv var involverad i skrivandet av serien om Jack Ryan.

Det har också skett en generationsväxling - det är inte längre Jack Ryan själv som är huvudpersonen utan hans son, Jack Ryan Junior, har fått överta actionhjältens roll.

Tom Clancy sågs ofta som ett slags orakel när det gäller internationell politik och i sina böcker lyckades han ett antal gånger förutspå kommande händelser i världspolitiken. Det lär tyvärr inte Greaney klara av. Däremot tycker jag nog att han lyckats utomordentligt väl med att ta över Jack Ryan (både Senior och Junior) som huvudpersoner och få ihop en väldigt intressant och fartfylld spänningsroman. Jag tyckte faktiskt så bra om den här boken att jag blir nyfiken på de andra böcker som Mark Greaney skrivit.

Tack Bokmark förlag för rec.exet!

Mer info om Tom Clancy finns på hans officiella hemsida

Mer info om författaren finns på Mark Greaneys hemsida


Döden som diktator finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar