söndag 22 november 2015

Från ABBA till munkarna i Laos

Titel: Från ABBA till munkarna i Laos
Författare: Ewa Wigenheim
Format: Inbunden
Antal sidor: 254
Förlag: Bladh by Bladh
Recensionsexemplar

"Många har försökt. Men det var Ewa som lyckades övertala ABBA till att säga ja till ett museum till deras ära.

Några har kallat det en av pophistoriens största bedrifter. Detaljrikt och personligt får vi följa med under de tre år då hon och hennes man ägde och skapade konceptet ABBA the Museum. En omtumlande tid då prestation stod i fokus.

Men så förändras världen. På målsnöret får de sälja sitt livsverk. En depression och skilsmässa senare reser sig Ewa i en ny idé. Hon behöver hitta tillbaka till sig själv igen. Det blir en resa till Laos och ett arbete med buddhistiska munkar. Där får hon distans till västvärldens prestationskrav och lär sig vari livets äkta värde ligger."

-----------------------------

Det var först när jag blev tillfrågad om jag ville läsa den här boken som jag kom underfund med vilken effekt ordet ABBA har på mig. Förnuftet försökte påtala att jag hade en hel massa andra rec.ex som måste läsas och att jag faktiskt inte hade tid. ABBA vann och jag tackade ja till att få läsa boken och det har jag inte ångrat.

Jag behövde inte läsa speciellt långt innan jag satt och gapskrattade. Inte för att det hände någonting speciellt roligt just där utan för att jag kände igen människotypen så utomordentligt väl. I princip en typ A-personlighet  som lider av "duktig-flicka"-syndrom, det är ju jag det! Att läsa om en annan likadan person får mig faktiskt att ännu bättre förstå hur lätt det är att hamna i den sitsen. Det värsta är väl att det är ofta när man gör sånt som man älskar som man är benägen att köra slut på sig själv eftersom allt man gör är så otroligt givande och belöningen är de resultat man uppnår. Vad man samtidigt riskerar att förlora på vägen är ingenting man ens reflekterar över.

Det är intressant att läsa om själva grundidén med ABBA-muséet men ännu mer intressant är det att läsa om Ewa Wigenheims livsresa. Boken är lätt-och snabbläst och intressant och den manar till lite funderingar kring det här med prestation, prestationsångest och hur viktigt det är med balans i livet.

Från ABBA till munkarna i Laos är en sk digital pop-up-bok. Genom att ladda ner en app kan man få en digital författarpresentation samt se och höra en del material när man är inne i boken. Hur man gör finns det instruktioner till i boken. Självklart behöver man inte använda sig av den här möjligheten utan kan läsa boken som den är, men det kan ju vara roligt att också se ytterligare material.

Jag kan tänka mig att det här med digital pop-up är en lite rolig grej för många läsare. Tyvärr fungerade inte appen speciellt bra för varken vår surfplatta eller mobilen. Vi lyckades se och höra ett av inslagen, men sen ville inte appen vara med längre och då struntade jag faktiskt i resten av inslagen .Det räckte så bra med boken.
Tack Ewa Wigenheim för rec.exet!

Mer info om författaren finns på Ewa Wigenheims hemsida


Från ABBA till munkarna i Laos finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok

1 kommentar:

  1. Det är ju i stort sett omöjligt att inte bli påverkad av ordet ABBA, på ett eller annat sätt. Lite nyfiken är jag allt på den här boken. Funderar vidare :)

    SvaraRadera