lördag 9 september 2017

Recension: Jungfruns älskare av Philippa Gregory

Titel: Jungfruns älskare
Författare: Philippa Gregory
Format: Pocket
Antal sidor: 380
Förlag: Ponto pocket
Hyllvärmare2017

"År 1558 ringer kyrkklockorna för att tillkännage att Elisabeth I är Englands nya drottning. Hon har överlevt oräkneliga intriger i sitt unga liv och äntligen är tronen hennes. Men hon har ärvt ett sargat och fattigt kungadöme, slitet av motsättningar och hotat av många fiender.
Vid hennes sida finns adelsmannen Robert Dudley. Hans far blev avrättad för förräderi och själv satt han länge fängslad i Towern - nu är han fylld av revanschlusta och äregirighet. Om Robert kan bli den vackra drottningens förtrogne är hans lycka gjord. Han och Elisabet rör sig snart i en förförelsedans som hovet iakttar med oblida blickar: Robert Dudley är gift och omöjlig som kunglig gemål."

------------------

Jag är riktigt urusel på historia men gillar ändå att läsa historiska romaner och hoppas såklart att lite historia ska fastna därifrån. Jag har läst minst en bok av den här författaren tidigare och jag kommer ihåg att jag tyckte om den.


Den här boken handlar om kärlekssagan mellan Elisabet I och Robert Dudley. Elisabet I har jag stött på tidigare i både filmer och andra böcker, men här får man en lite närmare inblick i hur hon var. Robert Dudleys namn hade jag hört förut men jag var inte riktigt på det klara med hans roll i det hela. Det jag inte hade förväntat mig var att Elisabet I var så velig. Överhuvudtaget brukar ju engelska drottningar på TV gestaltas som handlingskraftiga och starka kvinnor och är fick jag inte alls samma känsla. Elisabet I kändes snarare som en omogen liten flicka som inte riktigt vågade ta ansvar eller risker när det gällde riket men när det gällde hennes förhållande till och med Dudley fanns inga gränser.

Nånting annat som är intressant är Amy Robsarts, Robert Dudleys hustrus, öde. Där ser man tydligt vilken kvinnans ställning var på den tiden och hur lite hon hade att säga till om. För en kvinna på 1500-talet var det bara att foga sig och göra som man blev tillsagd oavsett vad man tyckte själv.

Jag har läst böcker av Philippa Gregory tidigare och det jag verkligen uppskattar med dem är hur historiskt korrekta de är men hur hon ändå lyckas dramatisera historia så att det blir både lätt och underhållande att läsa. Det riktigt trevliga med att läsa den här typen av historiska romaner är ju att lite fastnar ändå har jag märkt. Så numera har jag nog lite mer koll på historia än tidigare.

Överhuvudtaget gillar jag Philippa Gregorys böcker, de får mig att vilja ta reda på mer och de får mig också att vilja läsa fler av hennes böcker. Som tur är så har jag några till olästa i bokhyllan.
Mer info om författaren och hennes böcker finns på Philippa Gregorys websidaJungfruns älskare finns att köpa hos t ex

Adlibris Pocket
Bokus Pocket
CDON Pocket


2 kommentarer:

  1. Detta var den allra första Philippa Gregory boken som jag läste och är en bra bitpåväg att ha läst alla. Precis som du säger gillar jag hennes sätt att skriva. Favoriten är nog The White Queen & The Kingmakers Daughter. TWQ finns även som mini tv serie om du vill se sedan med svenska Rebecca Furguson i huvudrollen :)

    SvaraRadera
  2. Drottning Elizabeth I var nog en härskarinna utöver det vanliga.

    SvaraRadera