söndag 24 september 2017

Recension: Visheten vaknar av Elin Säfström

Titel: Visheten vaknar
Serie: Tilda, del 2
Författare: Elin Säfström
Format: Danskt band
Antal sidor: 318
Förlag: Lilla Piratförlaget/Gilla böcker
Recensionsexemplar

"Tilda Modigh här. Snart sexton år och med den otacksamma uppgiften att vara väktare i den här stan. Det innebär att jag försöker få Stockholms rådare - troll, tomat, älvor, you name it - att bete sg någorlunda som folk och inte bli upptäckta av människor.

Det är bara det att trollen har blivit helt oregerliga. Och det verkar som att det har med Vishetens dag att göra, en uråldrig trollhögtid som sägs innefatta ett människooffer. Samtidigt har en vittra blivit kidnappad, min hund Dumpe har blivit sjuk och mamma har börjat dejta en outhärdligt hurtig friluftskille som vill att vi alla ska åka på överlevnadshelg. Och Hakim och jag har någon sorts icke-relation samtidigt som Imane bara har ögon för sin nya kille.

Allt är alltså ungefär lika komplicerat som vanligt."

-------------------

Jag läste första boken om Tilda för nästan ett år sedan och blev otroligt glad när den här andra delen dök upp i brevlådan. Jag älskade En väktares bekännelser så jag hade höga förväntningar på den här.


Jag föll pladask för den här boken också och bara njöt av att läsa den. Den här gången är det troll som står i centrum för berättelsen och än en gång påminns jag om trollena i den tecknade filmen Trolltyg i tomteskogen , som maken och jag tittar på lite då och då. Trollen i den är precis som jag tänker mig att trollen i de här böckerna är, lite långsamma, klumpiga, dumma och fula.

Den här boken får mig också att småfnissa medan jag läser den, Tilda är väldigt träffsäker i sina funderingar kring de olika slags rådare som lever i Stockholm och det roar mig enormt mycket att läsa om t ex tomtar som lever rövare i för mig bekanta miljöer. Grummegänget är fortfarande lite extra speciella för mig.

 När jag läser ungdomsböcker har jag ibland svårt att relatera till en åldersgrupp som för mig ligger ganska långt bak i tiden, men i böckerna om Tilda uppkommer aldrig det problemet. Jag kommer mycket väl ihåg alla de där känslorna när man var förtjust i någon och hur viktiga kompisarna var. Något som jag mycket väl kommer ihåg är också hur det kändes när man var tvungen att följa med på något idiotiskt som föräldrarna hittat på och som de tyckte var jättekul men som jag bara hatade. Beskrivningen av utflykten med Stefan är helt enkelt obetalbar! Igenkänningsfaktorn är otroligt hög där och jag påminns direkt av alla de där skidresorna som jag var tvungen att åka på med familjen när jag var ungefär i Tildas ålder.

Jag är väldigt förtjust i den här serien och hoppas att det inte dröjer alltför länge innan nästa bok om Tilde kommer.

Tack Lilla Piratförlaget/Gilla böcker för rec.exet!


Min recension av första delen i serien

En väktares bekännelser

Mer info om författaren och hennes böcker finns på websidan för En väktares bekännelser


Visheten vaknar finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


3 kommentarer:

  1. Har också läst den precis och jag kan inte annat än hålla med :)

    SvaraRadera
  2. Lät som en bokserie man borde läsa, även om också jag har långt till tonåren... Fast kul att se att den här sortens litteratur kommer ut.

    SvaraRadera
  3. Har också precis läst den och tyckte mycket om!

    SvaraRadera