fredag 19 juli 2019

Recension: Frostnatt av Philip Birk

Titel: Frostnatt
Serie: Tom Grip
Författare: Philip Birk
Format: Inbunden
Antal sidor: 335
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Stockholm, december 2018. Ett oväntat avslöjande tvingar den beryktade konsttjuven Tom Grip att återvända till sin hemstad för första gången på elva år. Kort därpå utsätts Nationalmuseum för en snillrik kupp. Anders Zorns berömda målning Midsommardans går upp i rök - och misstankarna faller genast på hemvändaren Grip.
För att rentvå sitt namn är det av största vikt för Tom att finna den skyldige. Jakten på upprättelse försvåras dock av Polisen, gamla fiender och en kristen sekt. När det visar sig att också Veronica, Toms följeslagare, är i fara krymper hans handlingsutrymme dramatiskt.
Sökandet efter gärningsmannen leder rakt in i det förflutna. Tillbaka i barndomens kvarter sköljer minnena över Tom och hotar sätta honom ur spel när insatserna är som högst."

----------------------------

Jag läste den här författarens debutroman, Kyldygnet (länk till recensionen finns längre ner på sidan) för drygt ett år sedan och såg då fram emot nästa del i serien. För ett tag sedan dök då Frostnatt upp i min brevlåda som en glad överraskning!

Tom Grip är på ett sätt fortfarande den där gentlemannatjuven som gör sitt bästa för att hålla sig till sitt motto: döda aldrig någon i onödan, men det är inte lätt att hålla sig till det med tanke på allt som händer runt omkring honom. Den där lilla glimten av Arséne Lupin som jag tyckte mig se i förra boken är nästan försvunnen nu och James Bond är mer framträdande och det beror nog mycket på att Tom den här gången inte enbart ska tänka på att få tag på konstverk utan måste mer jobba på att klara livhanken på sig själv och Veronika. Det som också för tankarna till James Bond är den svurna fienden som nu försöker hämnas på Tom för gamla oförrätter.

Handlingen utspelar sig i Stockholm och det är lika roligt varje gång man läser en bok där man känner igen platser och gatunamn och där man emellanåt till och med har egna minnesbilder av platsen. Stockholm är ju Toms hemstad och i och med det får man nu också reda på mer om hans bakgrund vilket gör det hela ännu mer intressant.

Författaren har skruvat upp tempot i den här boken och det fungerar så bra att man försöker läsa snabbare och snabbare bara för att komma vidare i handlingen och få reda på vad som händer och hur det går för Tom. Precis som förra boken är Frostnatt väldigt spännande med intressant intrig och med en väldigt sympatisk huvudperson som man inte kan låta bli att gilla. Det här är en serie som jag definitivt vill följa!

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Historiska media för rec.exet!

Min recension av första delen i serien

Kyldygnet

Frostnatt finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar