söndag 12 oktober 2014

Och kvar stod en röd resväska

Titel: Och kvar stod en röd resväska
Författare: Mari Åberg
Format: Häftad
Antal sidor: 297
Förlag: Andra rum Förlag

"Göteborg 1933. Hanna förstod efterhand att hennes far var en märkvärdig person, en selfmade man som det så modernt och amerikanskt hette. Han hade varit inblandad i de flesta stora byggprojekt under 1920-talets Göteborg. Riktigt känd hade han blivit i och med artikeln i tidningen som byggde på hans livsfilosofi och devis - Alla som vill kan. Att komma från mycket knappa omständigheter och bygga upp ett stort företag med från början ingenting mer än sina bara händer, det var en framgångssaga som nästan var för bra för att vara sann i trettiotalets Sverige. Men det var just sådana historier som behövdes för att ingjuta mod och entreprenörsanda i ett land i djup kris.

13-åriga Hanna lever ett privilegierat liv och drömmer om att få resa till Köpenhamn för att utbilda sig till modist. Så sker katastrofen och ingenting kommer mer att bli sig likt. Hon tvingas bryta upp från allt som hon känner till och har kärt för att skapa sig en egen framtid."


-------------------------------------


När jag blev tillfrågad om jag ville läsa den här boken så tyckte jag att det kunde bli riktigt roligt att få läsa om Sverige på 30- och 40-talet. 

Och kvar stod en röd resväska är Mari Åbergs debutroman och första delen i en romantrilogi. Redan i de första sidorna har Åberg lyckats skapa en stämning av ett svunnet Sverige och faktiskt, jag upplever handlingen nästan som en av dessa filmer som handlar just om 30- och 40-talet och ser framför mig kläderna, människorna och miljöerna och hör rösterna som i en gammal film.

Jag blir direkt engagerad i Hannas liv och känner verkligen för henne och hennes öde.... Och Stockholmsmiljöerna får mig verkligen att se det hela framför ögonen - det är ju miljöer som jag känner till så väl, t ex Kvarnen, där servitriserna fortfarande för ca 30 år sedan var klädda i svarta kjolar och vita jackor och behandlade gästerna "vänligt men bestämt".

Jag tycker Åberg också lyckats väldigt bra med att använda ett språk som tidsmässigt passar bra med den tidsålder som handlingen utspelar sig i. 

Och kvar stod en röd resväska grundar sig enl epilogen på Mari Åbergs mors levnadsöde och jag tycker nog att det också märks i hela boken, den är mer verklig och trovärdig än den skulle ha kunnat vara om den bara var ett resultat av en författares fantasi.

Nästa del, Löftet, väntar nu i bokhyllan och jag ser verkligen fram emot att börja läsa den.

Tack Mari Åberg och Andra rum Förlag för rec.exet!

Och kvar stod en röd resväska finns att köpa hos t ex





2 kommentarer:

  1. Jag måste säga att jag gillar titeln väldigt mycket :)

    SvaraRadera