tisdag 9 juni 2015

Besked från Berlin

Titel: Besked från Berlin
Författare: Otto de Kat
Format: Inbunden
Antal sidor: 203
Förlag: Lind & Co

"Året är 1941

Oscar Verschuur är en nederländsk diplomat bosatt i Schweiz. Hans hustru, Kate, befinner sig i London där hon arbetar som volontär på ett sjukhus för krigsskadade soldater. Dottern Emma bor i Berlin och är gift med Carl som arbetar vid Utrikesdepartementet.

Vid ett hastigt möte med sin dotter får Oscar veta något som ställer honom inför ett omöjligt val: Emma har via sin man fått reda på datumet för tyskarnas planerade invasion av Ryssland, Operation Barbarossa, och plötsligt ligger flera nationers öden i Oscars händer. Gestapo bevakar både Oscar och Emma, och att föra informationen vidare genom sina diplomatiska kontakter kan äventyra dotterns liv - men om han tiger står hundratusentals ryssars öden på spel."

-------------------------------------------

Min första tanke när jag fick Besked från Berlin var att det här stämde inte riktigt. Har man läst baksidestexten så vet man att det är mycket som ska rymmas innanför pärmarna på den här boken och att då se att den bara är på ca 200 sidor känns som en omöjlighet. Hur ska allt det där kunna berättas på bara 200 sidor? Omöjligt! Men Otto de Kat har lyckats.

Besked från Berlin påminner mig om Fallet Collini av Ferdinand von Schirach där den författaren också lyckats få in en stor berättelse på väldigt få sidor. Precis som von Schirach skriver de Kat enkelt och rakt och utan några onödiga krusiduller.  På ett sätt känns den här boken nästan som en muntlig berättelse, dvs man slösar inte med orden utan lämnar självklarheter till läsaren/lyssnaren att själv fylla i.

Intressant boken är också Oscars dilemma - vilket är viktigare? Dottern eller livet på hundratusentals okända ryssar? Självklart tänker jag: Hur skulle jag ha gjort?  Det är inte helt lätt att svara på den frågan men det är nog väldigt nyttigt att fundera på vad som skulle vara moraliskt riktigt för en själv. Oavsett vilket beslut man tar så måste man ju kunna leva med det och inte behöva ångra sig efteråt.

Vilken bok! Jag är enormt förtjust i Besked från Berlin och den här boken lär vara en av de få böcker som jag kommer att läsa om och om igen. Och den åker direkt in bland Årets favoriter!

Mer om författaren och hans böcker på Otto de Kats hemsida  (på holländska)

Tack till Lind & Co för rec.exet!

Besked från Berlin finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


6 kommentarer:

 1. Verkar som en mycket intressant bok. Jag är intresserad av historia och av andra världskriget. Lind & Co ger ut många bra titlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Lind & Co ger verkligen ut många bra titlar

   Radera
 2. Roligt att läsa din fina recension av Otto de Kats bok. Boken gjorde enormt intryck på mig när jag läste den. Språket är smått fantastiskt och jag önskade att den inte skulle ta slut. Jag kan varmt rekommendera De inscheper (finns i engelsk översättning med titeln Man on the move) som också är en fantastisk bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en bok som man kan läsa om och om igen, njuta och troligtvis upptäcka något nytt varje gång! Tack för tipset! Den ska jag definitivt ta och leta upp så jag får läsa den...

   Radera
 3. Roligt att ni gillar boken. (Svenske översättaren)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besked från Berlin var verkligen speciell!

   Radera