tisdag 2 juni 2015

En ungdomlig tisdagsutmaningTemat för den här veckan hos Kulturkollo är böcker för unga och då ska man i tisdagsutmaningen besvara tre frågor på det temat.

Nu läser inte jag speciellt många ungdomsböcker och har alltså inte heller riktigt koll på vad ungdomar gillar men jag kan ju i alla fall försöka att besvara frågorna.

1. Vilken bok skulle hamna överst på min lista för bra böcker för unga och varför?

De tre första platserna skulle definitivt innehas av Niclas Christoffers Som Zlatan fast bättre, Som James Dean fast snyggare och Airtight. Tre böcker som tar upp svåra ämnen på ett lättläst sätt.

2. Vilken bok för unga tycker du alla vuxna borde läsa och varför?

Många av de unga som läser böcker läser ju fantasy vilket däremot inte alla vuxna läser. Alltså kan det vara bra att som vuxen att bekanta sig med den genren. Och då tycker jag nog att Mörk ängel av Laini Taylor kan vara en bra inkörsport till den världen. Den är lättläst och har ändå en koppling till verkligheten vilket nog gör den mer tillgänglig för vuxna.

3. Vilken bok för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar och varför?

Det här var en riktigt svår fråga. För mig är läsande intimt förknippat med lärande så jag ville välja en bok som inte bara är underhållande men där man också lär sig något, men som ungdomar ändå skulle orka med att läsa. Och då föll valet på Jungfrustenen av Michael Mortimer = äventyr, historia och vetenskap i en salig blandning där man kan hoppas att äventyren och tempot håller kvar läsaren som sen förhoppningsvis också hinner lära sig lite från t ex de faktasidor som ligger insprängda lite här och var.
6 kommentarer:

 1. Jag tyckte också mkt om Som Zlatan fast bättre!

  SvaraRadera
 2. Niclas Christoffer har jag tänkt läsa något av länge. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 3. Kul med böcker som jag inte alls känner till. De verkar alla intressanta.

  SvaraRadera
 4. Mörk ängel tycker jag var ett riktugt bra val - håller med om att fler vuxna borde testa fantasy! Annars kände jag inte till någon av de andra, men de låter intressanta så ska försöka kolla upp dem mer ..

  SvaraRadera
 5. Jungfrustenen har jag funderat på att läsa, men ett tag så läste jag bara dåliga recensioner av den så jag har låtit bli :)

  SvaraRadera
 6. Har precis samma historia med Jungfrustenen som Monika. Var nyfiken på den, men läste så sågande recensioner av den att nyfikenheten dog.

  SvaraRadera