fredag 26 juni 2015

Orange is the new black

Titel: Orange is the new black
Författare: Piper Kerman
Format: Pocket
Antal sidor: 346
Förlag: Norstedts förlag

"Piper Kerman lever ett framgångsrikt liv i New York när det förflutna hinner ikapp henne. För tio år sedan hjälpte hon sin dåvarande flickvän att smuggla drogpengar till Europa. Nu döms hon till ett femton månader långt straff i det ökända kvinnofängelset i Danbury. När hon kliver i den orangea overallen har hon ingen aning om vad som väntar henne.

I Orange is the new black får vi möta stenhårda affärsuppgörelser, raffinerat maktspel och drömmar som gått i kras. Men även en oväntad medkänsla i en brokig grupp kvinnor som alla lyfts ur sitt sammanhang och hamnat i en helt osannolik miljö."

---------------------------------------

Orange is the new black är tv-serien på Netflix som jag tyckte var och varannan tittade på tidigare och tyckte att den var bara såå bra. Och när vi köpte ny tv så tänkte jag faktiskt att jag ju måste titta på den, om inte annat så för att kolla om den var så bra som "alla" sa. I samma veva upptäckte jag att boken ingick i ett erbjudande på Bokus och när jag nu ändå skulle beställa så var det lika bra att ta den också.

Jag hann se några avsnitt i Netflix-serien innan jag började läsa boken så jag visste lite hur serien var upplagd(påminde om den gamla australiensiska serien Kvinnofängelset) så jag hade inga stora förväntningar på boken. Alltså blev jag väldigt förvånad över hur mycket "seriös" info boken ändå innehöll om fängelsesystemet i USA.

Det är faktiskt rätt så lätt att engagera sig i det som händer även om jag tidvis blir rätt så irriterad på Piper och tänker: "Hur dum i huvudet får man vara?". Speciellt handlar det då om orsaken till hennes fängelsestraff. Många av kvinnorna som hon lär känna i fängelset tycker jag faktiskt synd om och känner att de på ett sätt var offer för omständigheterna och straffades alltför hårt. Hade dom fått hjälp redan tidigare så hade de inte behövt göra det dom gjorde bara för att överleva.
Boken är ganska så kritisk till det amerikanska fängelsesystemet och Piper Kerman har efter sitt år i fängelset börjat arbeta aktivt för att förbättra förhållandena i USA:s kvinnofängelser.

Jag blev riktigt förvånad över hur mycket jag faktiskt tyckte om boken och nu ska jag sätta igång och se tv-serien också, även om det jag hittills sett inte följer boken speciellt bra.Mer info om författaren och boken finns på Piper Kermans hemsida

Orange is the new black finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band/Pocket/E-bok
Bokus Danskt band/Pocket/E-bok
CDON Pocket/E-bok4 kommentarer:

 1. Den här är jag väldigt sugen på att läsa :) Sedan vill jag också titta på tv-serien, även om jag har hört att de skiljer sig markant åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skiljer sig åt ordentligt och det hade jag faktiskt inte väntat mig.

   Radera
 2. jag har sett några avsnitt av serien och stör mig på hur trög Piper är, ska läsa boken i framtiden har jag tänkt :)

  SvaraRadera