måndag 22 juni 2015

Tsarens kniv

Titel: Tsarens kniv
Författare: Henriette Gyland
Format: Inbunden
Antal sidor: 383
Förlag: EA Förlag

"Helen Stephens var bara fem år när hon bevittnade mordet på sin mamma men fortfarande kan hon se framför sig hur mammans bästa väninna Fay, täckt av blod, stod över mammas döda kropp och en brevkniv låg blodig bredvid.
Avvisad av sina släktingar, överlämnades Helen till fosterhem. Hela hennes värld rasade och hon lärde sig att inte lita på någon annan än sig själv.
Tjugo år senare lever Helen ett enkelt liv i Goa i Indien. De hemska minnena vaknar till liv när hon en dag blir uppsökt av sin mormors advokat som vill att hon ska återvända hem till England. Helen vägrar först men när advokaten i förbifarten nämner att Fay precis har släppts ut ur fängelset bestämmer hon sig för att åka hem till England och planerar sin hämnd.
Helen hittar ett rum att hyra hos Jason Moody, som driver ett övergångshem för utslagna i samhället. Medan Helen gör allt för att ta reda på sanningen om vad som hände för tjugo år sedan försöker Jason komma underfund med vem Helen egentligen är och vad det är hon planerar. Helen vet inte om att hon leker med elden. Det finns flera personer runt omkring henne som inte drar sig för någonting när det gäller att dölja sanningen..."

----------------------------------

Jag läste Gylands debutbok Alltför nära förra året och tyckte om den, så det kändes självklart att också läsa den här boken.

Jag fastnade för handlingen i den här boken - just nu behövde jag få läsa en bok med romantik och lite lagom spänning á la engelsk mysdeckare...och det var precis vad jag fick. Tsarens kniv är lättläst och även om jag emellanåt blandar ihop personerna lite så har det mer med mig att göra än med boken.

När det gäller karaktärerna så är det framför allt Jason som jag tycker om, det är någonting med honom som jag fastnar för. Styvmormor Aggie och farbror Arseni  är också  personer som jag tycker om , jag har alltid gillat lite udda personligheter.

Men det finns något som irriterar mig...jag har redan i andra recensioner avslöjat att jag är rätt så nördig när det gäller sjukdomar, och här förekommer ju en sjukdom. Varför Gyland valt just epilepsi kan jag inte förstå - Helens inställning till epilepsi är fullständigt obegriplig för mig. Hade hela berättelsen tilldragit sig på 1800-talet så hade jag kunnat förstå, men nu handlar det alltså om modern tid och då tycker jag inte att det riktigt fungerar. För min del hade jag gärna sett att författaren antingen tagit en annan sjukdom eller förlagt berättelsen till en tidsålder då den här inställningen var mer förståelig.

Trots min invändning så tycker jag om boken och ser fram emot nästa roman av Henriette Gyland för jag hoppas verkligen att The Highwayman's Daughter kommer inom en snar framtid....för den kommer jag definitivt att läsa.

Tack EA förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Henriette Gylands hemsida

Tsarens kniv finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar