onsdag 29 juli 2015

Alias monster

Titel: Alias monster
Författare: Sue Russell
Format: Pocket
Antal sidor: 556
Förlag: Bra böcker

"November 1989. Vid en ensligt belägen parkeringsplats i Florida pumpar en naken prostituerad kvinna fyra gevärsskott i ryggen på en 51-årig butiksägare. Han är döende när hon länsar hans fickor och stjäl hans bil för att återvända till motellet där hennes lesbiska väninna väntar.
Aileen Wuornos dömdes till flerfaldigt dödsstraff efter att ha bundits vid sju mord. Offren var i samtliga fall medelålders män som köpt hennes sexuella tjänster. Aileen övergavs av sin mamma när hon var två och hennes pappa var svårt kriminellt belastad. Hon uppfostrades och misshandlades av sin brutale morfar, som också utsatte henne för sexuella övergrepp, och hon började sälja sin kropp när hon var tolv.
Detta är den skakande berättelsen om USA:s första kvinnliga seriemördare. Alias monster belyser detaljerat ett kriminalfall som fått många att ställe frågan: Var Aileen Wuornos, som avrättades år 2002, egentligen ett offer, som i desperation mördade för att hämnas det manssamhälle som ödelagt hennes liv?"

-----------------------------------
En bok om Aileen Wuornos var ju bara ett måste när jag hittade den i realådan på Dollarstore i Gävle.
Jag är egentligen lite mätt på berättelser baserade på verkligheten, men det jag egentligen är mätt på är de här "tyck-synd-om-mig"böckerna. Det låter det kanske lite bisarrt att jag är fascinerad av människor som Wuornos men jag är intresserad av att kanske få lite inblick i vad det är som driver dem och varför de gjort det de gjort.

Vid ett tillfälle började jag titta på den film som gjorts om Aileen Wuornos, men hann inte se länge innan jag somnade ifrån för den kändes lite seg och tråkig.Alltså drog jag mig lite för att börja på boken, speciellt som den är ganska så tjock. Men jag blev positivt överraskad! Istället för att bara ömka Wuornos berättar Russell relativt sakligt om hennes sorgliga barndom och om hur hon formades till den person som hon var.

Jag drogs in i och blev så engagerad av berättelsen att drygt 500 sidor inte alls kändes långt. Alias monster väcker också många frågor, t ex om en tragisk barndom kan förklara att en del människor blir seriemördare? Men alla som haft en svår barndom blir ju inte det...

Boken är intressant och den har ett relativt bra tempo även om den bitvis är kanske lite väl detaljerad när det gäller småsaker som egentligen inte tillför nånting till berättelsen. Så Alias monster hade nog i mina ögon mått bra av att kortas ner lite.
Och nu när jag läst boken tänker jag också göra ett nytt försök med filmen.

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Sue Russells hemsida

Alias monster finns att köpa hos t ex

Bokbörsen


1 kommentar:

  1. Den här boken vill jag läsa!! Jag älskade Monster. Om du har netflix ligger även där en dokumentär om Aileen där de intervjuar henne när hon sitter inlåst innan avrättningen som jag gillade väldigt mycket.

    SvaraRadera