torsdag 2 juli 2015

Juvelskrinet

Titel: Juvelskrinet
Författare: Jan Mårtenson
Format: Pocket
Antal sidor: 360
Förlag: Månpocket/Bokförlaget Wahlström & Widstrand

"Johan Kristian Homan, den stillsamma antikhandlaren i Gamla stan, har bett sin kollega Eric Gustafsson att värdera ett magnifikt smycke som hans flickvän Francine ärvt. Hon har också dokument som hävdar att andra släktklenoder från det ryska imperiet glömts i ett palats i Sankt Petersburg under revolutionen.
Homan blir inbjuden till ett jubileum i sin gamla skola, och bland hans klasskamrater finns Leif "Fisken" Carlson som numera är affärsman i Ryssland och handlar med olja och naturgas. Han sitter dessutom på information om Rysslands energipolitik som kan få stora konsekvenser för omvärlden om de läcker ut. Men han har problem. Han anklagas för förskingring, och vädjar till Homan om hjälp för att komma undan ett dödshot.
Plötsligt är Leif Carlson försvunnen.
Motvilligt dras Homan in i en härva av mord, korruption och rysk maffia som sträcker sig från dagens Stockholm till den epok då oskattbara föremål skapades av världens skickligaste juvelerare för det kejserliga palatset i Sankt Petersburg."

---------------------------------------------
Så fort jag ser en Homandeckare som jag inte läst så måste jag ha den. Och eftersom min man är väl medveten om det så ingick den här i födelsedagspresenten jag fick.

Man får som vanligt en hel lektion i historia och antikviteter och det är en av orsakerna till att jag gillar de här böckerna - underhållning men man lär sig en del samtidigt. Det är alltid mycket om Sveriges historia men den här gången åker Homan också till Ryssland så det blir en liten minilektion i rysk historia också.
Homan är Homan, han tar det lugnt med det mesta och hetsar inte upp sig för någonting egentligen. Det är aldrig mycket action i böckerna, det är lite mer Poirot-stuk över det hela, Homan löser brottet genom att använda hjärnan och självklart med hjälp av siamesen Cleo.

När man läser en Homandeckare så vet man vad man får och har man läst ett antal så är personerna som gamla vänner - man känner alla och vet hur de fungerar och vad de förväntas göra i olika situationer. Det är lugnt och tryggt och man vet ganska exakt vad man får, och det är precis det som jag dras till när det gäller Homanböckerna. Jag kan inte läsa flera delar i serien direkt efter varandra, men en bok lite då och då passar perfekt.

Ingen våldsam action, inga detaljerade beskrivningar av mord och mordsätt, ingen pang-pang utan snarare långsamma promenader i Gamla stan i Stockholm, trevliga middagar på restaurang alt hemma hos Homan eller hos hans flickvän Francine, en eller ett par skurkar och ett lagom brutalt mord är receptet som går hem hos mig emellanåt i alla fall. Och på tal om recept så finns det alltid ett anorlunda trevligt inslag i de här böckerna och det är att det i slutet på varje bok finns ett recept på någon av maträtterna som ätits i boken...

Mer info om Johan Kristian Homan och Jan Måertenson finns på Homansällskapets hemsida

Juvelskrinet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig läst en enda bok av Mårtensson, men de låter sympatiska som du beskriver dem. Och omslaget var fint! Nästan som på en ungdomsbok :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktiga mysdeckare, men de passar inte alla. Men de som gillar dem fastnar ofta och fortsätter att läsa alla böckerna i serien. Men för mig går det inte att läsa flera i sträck, jag läser en lite då och då...

      Radera