torsdag 16 juli 2015

Under floden

Titel: Under floden
Författare: Staffan Nordstrand
Format: Pocket
Antal sidor: 631
Förlag: MBM förlag
Hyllvärmare


"Det fattiga hmongfolket i Laos bergstrakter gör det mesta för att överleva: odlar opium, smugglar vapen och säljer sina döttrar till bordellernas upphandlare - ibland innan de ens är födda.
Detta är berättelsen om fjortonåriga Prim och hennes familj. Prims vänner hamnar i klorna på människohandlare, hennes mamma, som plötsligt ensam får försörjningsbördan, hjälper amerikanska agenter att leta kvarlevor att ta hem till USA, något som får katastrofala följder, och farfar vapensmugglaren har något stort på gång. Deras öden tvinnas samman i en färgstark berättelse som rör sig mot sin upplösning lika obevekligt som den mäktiga Mekongfloden flyter fram.
För Prim går vägen från den fattiga hembyn via "uppfostringsbordeller" i norra Thailand till Phuket. Där väntar äntligen ett slut, eller kanske en ny början."

-------------------------------------------------

Under floden är första delen i en trilogi och den här boken har jag varit sugen på ända sedan jag såg den första gången. Och när jag hittade den på bakluckeloppisen förra sommaren så var det e självklarhet att köpa den.

När det gäller böcker som är skrivna för ett specifikt syfte, för att belysa en företeelse och ev för att skapa opinion så har jag faktiskt lägre krav på det rent litterära och accepterar betydligt mer än vad jag gör med rent skönlitterära böcker. 

Syftet med Flodentrilogin är ju viktigt, att berätta om den omfattade sexhandeln och om trafficking i länder i Sydostasien. Handlingen i Under floden tilldrar sig i Laos och Thailand.

Jag hade inte hunnit läsa långt innan jag började undra om författaren varit riktigt säker på vad det är han egentligen vill berätta. Det känns lite som att han försökt klämma in allt i en och samma bok och då gäller det alltså historia, samhälle, motsättningar, smuggling, prostitution, trafficking, korruption osv osv osv. Det börjar bra med Prims liv och om författaren låtit Prim och hennes öde vara den röda tråden och byggt upp boken kring det så hade nog fortsättningen blivit bättre. Som det är nu så börjar berättelsen helt plötsligt spreta åt alla håll och kanter med sidogrenar som inte riktigt känns relevanta för Prims öde.
Nästan hela boken består av dialoger, som i längden är väldigt sega att läsa eftersom varje dialog återgivits oerhört detaljerat med varje replik de pratandes emellan. På samma sätt är det mesta som karaktärerna gör, återgivet in i minsta detalj. 
Miljöbeskrivningar finns det väldigt lite av och de som finns är inte alls lika detaljerade som dialogerna.
Jag har förståelse för att Nordstrand velat få med bakgrund och orsaker till att en del flickor hamnar i prostitution, men i den här formen drunknar all info i mängden av irrelevant material som fyller boken.
Att man vill ha med "hård" fakta också är helt förståeligt, men det hade kanske varit bättre att ha med det på något annat sätt än att lägga det som inslag i ett samtal t ex mellan två smugglare, det känns inte riktigt trovärdigt.
Det känns som att man borde ha kunnat skala av ett par hundra sidor enbart genom att komprimera berättelsen lite och ta bort onödiga sidoberättelser.

När berättelsen efter många omvägar till slut kommer tillbaka till Prim så börjar det flyta på äntligen. Prims öde är nånting som man verkligen blir berörd och engagerad av.

Mycket av det som stör mig i boken är nog nybörjarmisstag och jag hoppas verkligen att nästa del inte är riktigt lika spretig och långrandig. Trots mina invändningar kommer jag nämligen att försöka med nästa del också och hoppas då att Nordstrand kunnat fokusera bättre på det han egentligen vill berätta och att han också skalat av ovidkommande material (eller i alla fall inte försökt klämma in allt i en enda bok.)

Mer info om författaren och hans böcker finns på Staffan Nordstrands hemsida.

Bee with us, en organisation som  som Staffan Nordstrand grundat och som arbetar mot prostitution och trafficking,


Under floden kan köpas hos t ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar