lördag 4 januari 2020

Recension: Skärvornas drottning av Johanna Nilsson

Titel: Skärvornas drottning
Serie: Släkten, del 11
Författare: Johanna Nilsson
Format: Inbunden
Antal sidor: 284
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

"Hedvig drömmer om en annan tillvaro än den som erbjuds henne på Ransta gård i 1500-talets Sverige. Ända sedan barnsben har hon önskat sig ett liv i frihet, utan någon man som bestämmer över hennes framtid. Uppmuntrad av sin mormor har hon därför bestämt sig för att gå i kloster. Men planerna ändras abrupt då Hedvig tvingas fly från sin hembygd. Hon färdas genom ett rike präglat av den danske kung Kristians grymheter.
På sin resa möter hon en ung man, som även han är på flykt. Han kallar sig för Gösta. I största hemlighet dela de en natt i Dalarna. Men redan nästa dag skiljs deras vägar åt. För Gösta leder stigen rakt till den svenska tronen. Men Hedvig har svårt att hitta rätt och stunden de hade tillsammans förföljer henne. Hur klarar man sig i livet med en ständig saknad? Hur många förluster orkar en människa bära innan hon går sönder inifrån och blir till skärvor?"

---------------------
Skärvornas drottning är elfte delen i serien Släkten och hittills har jag bara läst en av delarna men just den gav mersmak, jag har ju faktiskt första delen oläst i bokhyllan.

Något jag tycker är väldigt intressant med den här serien är att det är olika författare till de olika böckerna. Serien Släkten berättar Sveriges historia från vikingatid och framåt sett ur ett kvinnligt perspektiv, vilket gör den än mer intressant med tanke på att historieskrivning i vanliga fall oftast utgår från det manliga perspektivet.

I den här boken har man kommit fram till 1500-talet och huvudpersonen är Hedvig som från början tänkt sig att gå i kloster. På den tiden var nog det ett av de få alternativ om man som kvinna ville fortsätta att utbilda sig och leva ett liv i relativ frihet. Nu blir det ju inte riktigt såsom det var tänkt för Hedvig i och med att hon träffar på Gösta och hon på ett sätt ändrar tankesätt.

De böcker jag hittills läst i den här serien är välskrivna och intressanta, speciellt eftersom man får lära sig historia sett utifrån ett annat perspektiv än vad man är van vid. Efter att nu ha läst Skärvornas drottning blir jag än mer besluten att läsa hela den här serien, den fungerar perfekt för mig.

Tack Historiska media för rec.exet!

Mina recensioner av andra delar i serien
Del 10 Midsommarbrud

Skärvornas drottning finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
2 kommentarer:

  1. Tack för tips men det verkar vara en härligt mustig bokserie som inte jag mäktar med. Jag är lite novis.
    Du, som startade med att visa bokmärken, har du slut på dina? Har inte riktigt hängt med.
    Här är mitt https://gerd-geddfish.blogspot.com/2020/01/mina-bokmarken-v1_4.html

    SvaraRadera
  2. Jag har läst alla 1-10. Väntar på nr 11 när den kommer i pocket. Så intressant grepp på historia.

    SvaraRadera