fredag 1 april 2016

Bokbloggsjerka 1-4 april

Kom hem från vårdcentralen för ett litet tag sedan, alltså är det nu dags att sätta igång och få någonting gjort idag också. Det absolut första får bli Annikas bokbloggsjerka där frågan lyder
Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!


-----------------

Jag har läst böcker i över 50 år och läste faktiskt väldigt mycket klassiker fram tills jag var 15 år gammal. Efter det blev det någon klassiker/gammal bok någon gång då och då. Numera är jag inte det minsta intresserad av att läsa gamla böcker, det jag är intresserad av är ny litteratur. Och eftersom jag är en lustläsare så vill jag inte kväva min läslust med att tvinga mig att läsa sådant som jag just nu inte känner för att läsa. Skulle jag vid något tillfälle bli sugen på att läsa klassiker igen så har jag ett antal i bokhyllan som tål omläsning.

Några av de gamla böcker jag tycker om och som också finns för omläsning i min bokhylla 

Anna Karenina av Leo Tolstoj (gavs ut på svenska 1885), 

Jane Eyre av Charlotte Brontë


Svindlande höjder av Emily Brontë

20 kommentarer:

 1. Dessa tre har funnits på min TBR hur länge som helst. Hoppas får någon av dem lästa snart.

  SvaraRadera
 2. Ja, Bronte-syrrorna borde man ju läsa...

  SvaraRadera
 3. Svindlande höjder är den enda bok jag har läst och den älskade jag! Jane Eyre och Anna Karenina har jag tänkt att jag ska läsa någon gång :)

  SvaraRadera
 4. Håller med dig! Läser man för nöjes skull så kan man inte tvinga sig att läsa en vissa typ av bok bara för att man borde! Det är faktiskt inget fel i att läsa nya böcker, leva lite här och nu :)

  SvaraRadera
 5. Ja, jag kunde inte hålla med mer om jag så hade skrivit det själv :) Jag läste också väldigt mycket klassiker när jag var yngre. Nu är jag intresserad av nytt :)

  SvaraRadera
 6. De du tar upp är sådan jag kan tänka mig läsa.

  SvaraRadera
 7. Jag har läst Jane Eyre och Svindlande höjder, och älskat Svindlande höjder :) Anna Karenina står högt upp på min att läsa-lista.

  SvaraRadera
 8. Alla tre har jag läst och tyckt om :)

  SvaraRadera
 9. Jag läste många klassiker under litteraturvetenskapen och är väl inte heller så intresserad längre. Men, någon enstaka blir det väl trots allt. Nya böcker är det som lockar mig och jag är också en lustläsare.

  SvaraRadera
 10. Jane Eyre har jag läst av dessa. Anna Karenina får jag lust att läsa, liksom Svindlande höjder (efter denna jerkaomgång). ;)

  SvaraRadera
 11. lustläsare av äldre litteratur, men gott att varva med nytt - det ena utesluter inte det andra.

  SvaraRadera
 12. tre starka och säkra klassiker!

  SvaraRadera
 13. Anna Karenina hade helt fallit i glömska hos mig.

  SvaraRadera
 14. Utmärkta klassikerrekommendationer!

  SvaraRadera
 15. Det är lite samma här men jag försöker bredda mig lite. Även om jag läst en del klassiker i ungdomen så verkar det finnas några läsvärda kvar. Men det får bli någon enstaka bok då och då.

  SvaraRadera
 16. Jag är otroligt dålig på klassiker, men det verkar som många föreslår samma böcker så varför inte :)

  SvaraRadera
 17. Jag har läst och tyckt om alla tre!

  SvaraRadera
 18. Anna Karenina har jag fortfarande inte läst! Känns heller inte riktigt som att filmversionen jag såg gjorde den riktigt rättvisa, den var liksom så kort och snabb i svängarna, Tolstojs drama känns mer utdraget och sorgligt.
  Får stå kvar på den evigt växande "bör läsas"-listan!

  SvaraRadera
 19. Jag gillar att läsa både gammalt och nytt. Kanske faktiskt gammalt mer än nytt haha... Men det är verkligen helt rätt tänkt. Man ska alltid läsa det som lockar och inspirerar mest. Annars försvinner glädjen :)

  SvaraRadera