tisdag 26 april 2016

Fånge, spion, partisan

Titel: Fånge, spion, partisan
Författare: Matti Putkinen & Mikko Porvali
Format: Inbunden
Antal sidor: 390
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar
Månadens bästa bok

"Fånge, spion, partisan är en hisnande berättelse om överlevnad under omänskliga förhållanden. Om att byta sida och utföra spionuppdrag bakom fiendens linjer. Om att utpekas som desertör och tvingas fly.
Finskspråkige Matti Putkinen utbildas till lärare i Sovjet men utpekas som "folkfiende". Efter över ett år i fängelse friges han och placeras i en av Röda arméns arbetsbataljoner.
Först hamnar han i Estland för att kämpa mot Tyskland men skickas sedan till Sibirien. Där råder sträng kyla, och döden lurar överallt bland hungersnöd och ofattbar misär.
Putkinen kommer sedan som spion till Finland. Men han låter sig tillfångatas och återvänder till Sovjet iklädd finsk uniform - som partisan i fjärrpatrull. Han ingår också i de trupper som driver tyskarna ur Lappland.
I Sovjet betraktas Putkinen snart som desertör och när man 1945 kräver att han ska utlämnas flyr han till Sverige."

---------------------

Det här är boken som jag helt enkelt var tvungen att läsa i och med att berättelsen på sätt och vis har vissa kopplingar till min egen släkthistoria.

Det är svårt att ta till sig under vilka omänskliga förhållanden människorna var tvungna att leva (eller snarare överleva) på den tiden i Sovjet. Hela systemet var ju fullständigt sjukt, hur man än gjorde så gjorde man fel och kunde åka i fängelse eller förvisas till arbetslägren i Sibirien. Putkinen måste ju ha haft en alldeles egen skyddsängel som följde honom och räddade honom när han hamnade i svårigheter, det känns nästan ofattbart att han klarade sig med livet i behåll. En av mina nära släktingar kom till Finland som karelsk flykting och även om hen berättade en del om sin barndom så berättade hen aldrig någonting om hur livet var innan de flydde och hur flykten gick till. Och nu förstår jag ju varför...
Intressant för mig var också att läsa om spionutbildningen som Matti fick i o m att det finns en "hemlighet" till i släkten som man inte heller pratar om....en ingift person i släkten var utbildad som Putkinen och skickades också till Finland för att spionera och utöva sabotage bakom linjerna. Hen (avliden sedan ett antal år tillbaka) hoppade också av till väst, precis som Matti.

Fånge, spion, partisan är en enormt intressant och spännande bok om en verklighet inte så långt tillbaka i tiden som många kanske inte är så medvetna om. Jag hoppas verkligen att många upptäcker och läser den här boken!
Tack till Lind & Co för rec.exet!


Fånge, spion, partisan finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


3 kommentarer:

 1. Hej! Jag tycker du kunde ha nämnt översättaren Heidi Granqvist, som gjort ett fantastiskt arbete med originaltexten. Hälsningar, Pia Maria Ahlbäck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar i princip aldrig upp översättaren i mina recensioner eftersom jag inte sett texten på originalspråk och därmed har svårt att bedöma hur bra översättningen är.

   Radera
 2. Dette er nok en svært interessant bok. Skjønner at den blir ekstra viktig for deg som har familie som har opplevd noe tilsvarende. Takk for flott omtale av denne boka.

  SvaraRadera