tisdag 19 april 2016

Veckans utmaning: NederländernaDet blev riktigt busväder igen! Ska det här aldrig ta slut så våren kan komma igång ordentligt! Men försöker man tänka positivt så är ju det här perfekt läsväder. Lite småmysigt att sitta inne, dricka varm te och läsa.
Men jag tar en liten paus från läsandet för att delta i Veckans utmaning hos Kulturkollo. Utmaningen lyder

Veckans utmaning handlar om att dela tankar kring Nederländerna. Det kan handla om kultur eller något helt annat. Något du upplevt eller något du läst, sett eller hört.

---------------


Min absolut första tanke har ingenting med kultur el liknande att göra utan det är människor

När jag hade slutat skolan och börjat jobba var en av mina första chefer var från en liten stad i närheten av Amsterdam. Martin var ett riktigt original och trots att han bott i Sverige i 40 år så bröt han fortfarande kraftigt på nederländska. Under perioden jag jobbade med honom så lärde jag mig läsa enklare texter på nederländska, det talade språket däremot förstår jag fortfarande inte ett skvatt av. Martin var känd för sitt speciella sätt, sin STORA röst och sina "äventyr", t ex att ramla i en av kanalerna under en affärsresa till Amsterdam.
Tulpaner hör ju till och det leder vidare till boken Tulpanfeber av Deborah Moggach som ju utspelar sig på 1600-talet i Amsterdam under "tulpanhysterin".Det är fascinerande att något som idag ses som nånting ganska vardagligt, dvs tulpaner, en gång i tiden var så värdefullt som det var.  Jag skulle inte ha något emot att åka och besöka tulpanfälten som man ibland får se på bild.3 kommentarer:

  1. Spännande man! Gillade Tulpanfeber mycket, men det var ett tag sedan jag läste den.

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa om dina associationer till Nederländerna och boken måste jag läsa någon gång!

    SvaraRadera
  3. Lustigt nog så ska jag faktiskt åka och titta på tulpanfälten i morgon :)

    SvaraRadera