onsdag 27 april 2016

Lärjungen: En berättelse om Fredrik Hasselquist

Titel: Lärjungen: En berättelse om Fredrik Hasselquist
Författare: Henrik Senestad
Format: Häftad
Antal sidor: 194
Förlag: Henrik Senestad förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"Carl von Linné skickar ut en mängd lärjungar ut i världen för att samla arter till Systema Naturae. En av dem är Fredrik Hasselquist som ger sig av till östra medelhavskusten, Levanten. Hasselquist återvänder aldrig hem igen utan dör tragiskt i staden Smyrna efter en tre år lång resa genom Egypten och Palestina. Dödsfallet sker plötsligt strax innan hemfärden till Stockholm.

Två och ett halvt sekel senare har nu en specialutgåva av Hasselquists bok Iter palaestinum hittats innehållande en avhandling om hemforslandet av hans kvarlevor. I den framkommer nya rön som pekar på att Hasselquists död inte alls var oväntad utan att det döljer sig en hittills okänd berättelse bakom. En berättelse om handelskrig, död, svikna löften och förbjudna kärleksrelationer.

I boken får vi följa författaren av avhandlingen, Johannes Benzelius, och hans kamp för överlevnad på ett äventyr som han snabbt får ångra. Har Linné skickat ner ännu en ung man till sin död, eller kommer han få återvända?

------------------


Jag fick en förfrågan från författaren om jag kunde tänka mig att läsa den här boken. Jag läser historiska romaner ibland, när man har läst många böcker där handlingen utspelar sig i nutid passar det perfekt med någonting historiskt emellan. Och så var det ett lite spännande också i o m att det fanns en koppling till Linné.

När det gäller persongalleriet så lärde jag nog inte känna någon av huvudpersonerna tillräckligt bra för att kunna engagera mig speciellt mycket i deras göranden. 
"Deckargåtan" var riktigt klurig och berättelsen slutade inte riktigt som jag hade väntat mig. Och oförutsägbara slut är alltid positivt.
Nånting som jag verkligen uppskattade var efterordet där författaren klargjorde vad som var historiskt korrekt i boken och vad som var påhittat. 

Jag tyckte om Lärjungen, den påminner lite om den typen av mysdeckare som jag gillar.

Tack till Henrik Senestad för rec.exet!


Lärjungen finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad1 kommentar:

  1. Jag älskar sådana här böcker. En story som bygger på historiska fakta där författaren lägger till det man inte vet. Låter spännande och jag ska prova den.

    SvaraRadera