lördag 29 juli 2017

Recension: Allt det du måste av Sylvia Lidén Nordlund

Titel: Allt det du måste
Serie: Mia
Författare: Sylvia Lidén Nordlund
Format: Kartonnage
Antal sidor: 284
Förlag: Förlagshuset Siljans måsar
Recensionsexemplar

"Mia fyller snart fyrtio och lever ett vanligt liv, men ett liv som behöver förändras. Hennes höga ambitioner gör att hon kommit på kant med en äldre kollega på förskolan där de arbetar. Försåtlig mobbning och utfrysning tar vid och trappas snart upp. Chefen är ung och ny och har svårt att hantera situationen.
Mias vånda och ångest växer; över arbetssituationen, över tnårsdottern som har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola och över maken som mest har fokus på sig själv och sitt arbete. Provningarna tvingar Mia att stanna upp och se över allt hon tror att hon måste. Serena, väninnan och ljuspunkten, ger henne en matlagningskurs och en bok i present. Mannen Mia möter på kursen och visdomsorden hon hittar i boken, blir ögonöppnare som för henne till en punkt där det inte finns någon återvändo till hennes gamla liv."

---------------------

Allt det du måste är första delen i en planerad trilogi om Mia. Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa den här boken och självklart tackade jag ja, ämnet är väldigt intressant och det kändes som att den här boken skulle passa mig perfekt.

"Duktig flicka"-syndromet är ju något som väldigt många kvinnor lever med så det är inte så konstigt att många också går in i väggen. Att alltid vara på topp, att alltid prestera maximalt och att ta på sig alltför mycket är nog nånting som många gör utan att ens tänka och ens nära och kära är så vana vid det att inte ens de tänker på hur mycket kraft sådant tar. Inte så märkligt då att många går in i väggen till slut. Kombinerar man sedan det med ett problematiskt klimat på arbetsplatsen med mobbning osv så har man ett recept med garanterat resultat.
Man pratar mycket om mobbning bland barn och i skolor men jag tycker nog att det fortfarande pratas alldeles för lite om arbetsplatsmobbning/vuxenmobbning. Tyvärr är det enligt min uppfattning också ofta sådant förekommer på arbetsplatser med många kvinnor. Jag har själv jobbat mest på mansdominerade arbetsplatser med några avstickare till arbeten där det funnits många kvinnor och även om jag inte sett det någon direkt mobbning på någon av de arbetsplatserna så har tendenserna till mobbning (en massa skitsnack bakom ryggen på vissa osv) funnits just där det funnits många kvinnor. Varför kvinnor gör så mot andra kvinnor är mig en stor gåta.  Om chefen då inte vågar ta itu med problemen så förvärras det ju, tystnad är på ett sätt att ge tillåtelse.

Jag hade alltså alldeles rätt, boken passade mig perfekt. Den väcker en hel del funderingar om saker som nog många borde reflektera mer över. Allt det man känner ska göras, måste faktiskt inte göras på bekostnad av ens eget välbefinnande, det man däremot måste är nog att försöka minska på kraven på sig själv, släppa lite på alla måsten. Jag ser verkligen fram emot nästa del i den här trilogin!

Tack Sylvia Lidén Nordlund för rec.exet!

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Sylvia Lidén Nordlunds websida

En smakbit från boken finns att läsa på Smakprov.se HÄR

Det finns också en liten  en smakbit från boken i ett annat inlägg på bloggen HÄR


Allt det du måste finns att köpa hos t ex

Adlibris Kartonnage
Bokus Kartonnage
CDON Kartonnage


1 kommentar: