fredag 21 juli 2017

Recension: Döda talar inte av Eva Dolan

Titel: Döda talar inte
Serie: Zigic & Ferreira, del 2
Författare: Eva Dolan
Format: Pocket
Antal sidor: 399
Förlag: Pocketförlaget

" Det är tidig gryning i Peterborough. Europeiska gästarbetare väntar på att plockas upp och köras till sina skift när en bil i hög hastighet kör rakt in bland dem. Föraren avviker från platsen och lämnar död och förödelse efter sig.
Kriminalarna Zigic och Ferreira kallas in från harbrottsenheten för att utreda fallet. Snart finns en starkt misstänkt grningsman, och smitningen ser ut att kunna klaras upp fort. Till Zigics och Ferreiras stora lättnad, eftersom de är mitt uppe i ett fall med obehagliga nynazistiska övertoner.
Ferreira tror att den lokale politikern Richard Shotton, ledare för ett nyligen etablerat högerextremt parti, kan vara involverad. Trots hans tidigare karriär inom Royal Air Force och hans politiskt korrekta brasilianska hustru, om pressen älskar.
Men är Shottons extremistiska parti en täckmantel för något ännu mycket farligare? Och finns det dolda förbindelser mellan de båda fallen?"

------------------------------

Äntligen en serie som jag läser i ordning! Jag läste första delen i den här serien när jag provade om paddan skulle funka för mig att läsa e-böcker på och jag tyckte rätt så bra om den. När den här andra delen sedan fanns på Akademibokhandeln på rea-på-rean så passade jag på att köpa den för en billig peng.

Mycket i den här boken är sådant som är giltigt för det engelska samhället och inte gäller Sverige, men precis som i första delen i serien finns det ändå sådant som man känner igen. Det som är skrämmande aktuellt även här är väl det högerextremistiska partiet som försöker förbättra sin image så att de kan attrahera fler väljare, samtidigt som de "gamla" rasistiska åsikterna ändå sjuder under ytan. Och de åsikterna framförs fortfarande, en i en mer uppsnyggad form. Känns det igen?

Miljön i boken känner jag igen till viss del från mina vistelser tidigare i en liten stad utanför London. En stad med hög arbetslöshet, stor andel invandrare och mycket kriminalitet (en stad där man som kvinna blev tillsagd att inte gå ut ensam på kvällen och där man kunde höra polis- och ambulanssirener hela natten igenom).

Det jag hoppades när jag läste förra boken var att man skulle få lära känna Zigic & Ferreira lite närmare i den här boken, men så blev det inte, jag tycker inte att jag har kommit de ens en millimeter närmare. Då är det bara att hoppas på att det sker i nästa bok.

Tempot i boken är inte precis överdrivet högt, men å andra sidan så brukar jag ju gilla lite långsammare deckare och så är berättelsen också så intressant att jag inte kan låta bli att läsa vidare.

Det känns som att jag faktiskt har fastnat för den här serien så nu gäller det bara att skaffa nästa del så jag får fortsätta att läsa om hatbrottsenheten i Peterborough.


Min recension av första delen i serien

Lång väg hem
Döda talar inte finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok


1 kommentar:

  1. Jag tycker väldigt mycket om den här serien, den passar mig perfekt. Kanske är jag inte riktigt rätt person att bedöma om man kommer närmre Zigic och Ferreira i tredje delen, men jag tycker det :)

    SvaraRadera