tisdag 4 juli 2017

Recension: De fördärvade av Karin Slaughter

Titel: De fördärvade
Författare: Karin Slaughter
Format: Inbunden
Antal sidor: 424
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"Det är 1974 och Atlanta skakas av ett brutalt polismord. Samtidigt undrar den unga polisen Kate Murphy om hennes första dag å jobbet också kommer att bli den sista - att vara kvinna inom den mansdominerade polisen är allt annat än enkelt. Det vet redan Maggie Lawson, som gått i sina bröders fotspår och ständigt måste hävda sig inför deras cyniska blickar.

När Kate och Maggie stängs ute från jakten på polismördaren når deras ilska och frustration slutligen kokpunkten. De startar en egen utredning. Snart blir de varse att de måste riskera allt för att bevisa att de har vad som krävs."

-------------------------

Jag har läst två böcker tidigare av den här författaren och tyckte båda var bra. Alltså kunde jag inte motstå den här när jag såg den på förlagets sida.

I centrum av berättelsen står de kvinnliga poliserna som på 70-talet inte hade det precis lätt att så sig fram. Här är det inga ömhudade "damer" det handlar om utan de här kvinnorna är minst lika tuffa som männen, om inte till och med lite tuffare, med tanke på det de får utstå för att de valt just det här yrket. Kate och Maggie är inga superhjältar men de har fötterna stadigt på marken och använder hjärnan så som den ska användas till skillnad mot männen i berättelsen

Författaren har lyckats pricka in 1970-talet perfekt och en del beskrivningar får mig automatiskt att tänka på dåtidens deckarserier och filmer, de vassa replikerna och personporträtten är som direkt hämtade därifrån. Och jag älskar det! Det är 70-tal så det skriker om det.  Och det är amerikansk 70-tal som det visades i polisfilmerna med smällande personalskåp i metall, jargongen poliser emellan, korruption och brutalitet.

Jag började misstänka efter ett tag i vilka kretsar "damerna" borde leta efter gärningsmannen, men det minskade inte spänningen alls. De fördärvade är en spännande bok  och den är en bladvändare, precis som Karin Slaughters andra böcker.
En smakbit från boken finns i ett anat inlägg HÄR

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Karin Slaughters websida

Böcker av Karin Slaughter jag recenserat tidigare

De vackraste
De fångade

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!


De fördärvade finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar