onsdag 19 juli 2017

Recension: Timglaset av Gena Showalter

Titel: Timglaset
Serie: Everlife, del 1
Författare: Gena Showalter
Format: Inbunden
Antal sidor: 444
Förlag: HarperCollins Nordic
Recensionsexemplar

"De sägs att historien skrivs av de som överlever. Men jag vet att det inte är sant. Jag heter Tenley Lockwood, och snart kommer jag att vara död. Det här är min berättelse.

I den värld där Tenley "Ten" Lockwood bor tar livet inte slut när man dör. Det är då det börjar. I det som kallas eviglivet finns två mäktiga riken som strider om människornas själar, och alla ställs inför ett val: Myriad eller Troika.

Men Ten vägrar välja. Det spelar ingen roll att hennes föräldrar till och med fått henne inspärrad på mentalsjukhus där hon utsätts för tortyr och misshandel för att övertygas att välja "rätt" sida.

Både Troika och Myriad skulle göra vad som helst för att rekrytera Ten och få tillgång till hennes ovanliga förmågor. Snart befinner hon sig på flykt, mitt i en dragkamp på liv och död. Vem kan hon lita på? Och vad händer om hon faller för en kille - och väljer ett annat rike än det han tillhör? Hon måste helt enkelt hålla sig vid liv tillräckligt länge för att fatta rätt beslut."

-----------------

Timglaset är första delen i fantasyserien Everlife. Jag har lovat mig själv att läsa mer fantasy så den här boken tyckte jag skulle passa perfekt, att den sedan berättar om en något dystopisk framtid tyckte jag kunde rymmas inom kategorin "tänja på gränserna" eftersom jag tycker att dystopiska berättelser ofta är alltför pessimistiska för mig. Men det kan vara bra att ta ett litet kliv utanför bekvämlighetszonen, kanske jag kan vänja mig även vid den här typen av berättelser.

Det här är en berättelse med skarpa kontraster, den är genomgående svart och vit, god vs ond, även om man från början inte riktigt vet vilken som är god och vilken som är ond. Det är inte heller speciellt svårt att se parallellerna till vår verklighet, vissa delar är nästan övertydliga.

Jag gillar huvudpersonen Ten till en del men blir också emellanåt smått irriterad på henne. Jag tycker om att hon vill välja själv och fatta beslutet efter sitt eget huvud istället för att falla för de påtryckningar hon utsätts för. Samtidigt blir jag enormt irriterad på att hennes beslut "efter eget huvud" mer verkar bero på vilken av killarna hon gillar mest. Ett så viktigt och oåterkalleligt beslut tycker jag inte ska baseras på någonting så trivialt. Något jag också reagerade på var att jag faktiskt inte riktigt blev på det klara med exakt vilka Tens ovanliga förmågor var. Men det kanske kommer i nästa del.

Trots mina invändningar och att boken handlar om en dystopisk framtid så är den ändå inte alltför pessimistisk och därför fungerar den faktiskt riktigt bra för mig. Den är lättläst och jag fastnade direkt och kunde inte sluta läsa. Jag ser fram emot nästa del i den här serien för nu är jag nyfiken på att få veta hur det går för Ten.


Mer info om författaren och hennes böcker finns å Gina Showalters websida

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!Timglaset finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


2 kommentarer:

  1. Tack för tipset:). Jag tycker om dystopier.

    SvaraRadera
  2. Älskar personligen den här boken! Men håller med dig om att hon inte borde basera ett beslut beroende av killarna i boken, känns lite för gammalmodigt för en dystopi som ska handla om framtiden. Book trailern var jättebra gjord också!

    SvaraRadera