torsdag 23 november 2017

Hett i hyllan #119


Jag önskar att vädret nu kunde hålla sig inställt på vinter, dvs kallt och snö ute, istället för att det är kallt och snö ena dagen och så är snön borta och det är plusgrader nästa morgon. Det var så skönt att titta ut på morgonen när det var vitt ute. Nu är det bara grått igen. Usch!
Men eftersom det är torsdag så kan jag istället glädja mig åt att det är dags för Monikas Hett i hyllan. Hon säger

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

----------------

Självklart är det ett loppisfynd jag plockat fram


Öken av J.M.G. Le Clézio (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)
Baksidestext:
"Öken är den plats där liv och död möts. Där lever Nour, en arabisk pojke sm följer sitt folk på flykt undan de franska trupper som satts in för att kuva nomadfolken i norra Afrika.
På samma plats, fast många år senare, lever en ung nomadflicka, Lalla. Precis som Nour känner hon en fullständig samhörighet med solen, himlen och ökennaturens mytiska krafter. För att slippa undan ett arrangerat äktenskap flyr hon till Marseille, där hon genast förvisas till slumkvarteren bland de fattiga invandrarna. Så sker något som gör att allt förändras: plötsligt ligger världen för hennes fötter. Men hennes längtan driver henne ständigt tillbaka till öknen och hon tvingas fatta ett avgörande beslut."

Den här boken köpte jag på loppis 2014. Jag misstänker att det som fick mig att köpa den är att författaren fick Nobelpriset i litteratur 2008 och att det gjorde mig nyfiken. När jag läser baksidestexten idag så blir jag inte precis sugen på att läsa den här boken, så den åker nog raka vägen ner i utrensningslådan.

3 kommentarer:

  1. Jag känner mig inte heller direkt lockad av den baksidetexten :)

    SvaraRadera
  2. Har inte hört talas om denna tidigare, men jag tycker att den verkar intressant.

    SvaraRadera
  3. den har jag faktiskt läst. en vill ju gärna bekanta sig med nobelpristagarna

    SvaraRadera