torsdag 30 november 2017

Recension: KUM av Henrik Tord

Titel: KUM
Serie: Svart paradis, del 1
Författare: Henrik Tord
Format: Pocket
Antal sidor: 457
Förlag: Ordfront förlag
Hyllvärmare 2017

"Mikael och Cecilia lever ett privilegierat liv i Singapore med pool, hemhjälp och vajande palmer. Men så försvinner ett av barnen och tillvaron rasar samman.
Elvaårige Rithisak och hans syster bor i norra Kambodja. Föräldrarna, djupt skuldsatta bönder, tvingas skicka barnen till Phnom Penh för att betala av lånet.
I Shanghai har fastighetsmagnaten Shui-Khan fått reda på att hans dagar är räknade, Men visst måste väl en man i hans ställning ha rätt att köp sig fri från döden?
Någonstans korsas dessa människors öden. Det blir ett blodigt, mörkt och kaosartat möte där det står klart att ett liv inte är värt lika mycket som ett annat."

--------------------

KUM är första delen i trilogin Svart paradis och Henrik Tords debutbok. Jag läste tredje delen i den här trilogin för ett tag sedan och tyckte den var riktigt bra. Som tur var så hade jag redan köpt första delen, KUM,  tidigare så nu var det alltså dags för den.

Den här boken handlar om den mörka baksidan av de exotiska resemål som många åker till på semestern. Det är en grym värld där människor och speciellt barn utnyttjas. Jag ryser när jag läser om Rithisaks och hans systers öden och hur de hamnar i händerna på samvetslösa människor som bara ser dem som handelsvara som man kan tjäna pengar på. Man blir faktiskt smått illamående av att läsa det som händer i boken, berättelsen är väldigt svart och visar på mänsklighetens mörkaste, smutsigaste och värsta sidor. Den visar också på hur aningslösa vi västerlänningar är och hur vi väljer att blunda för den verklighet som finns bakom den glättiga fasaden. Jag vet att när jag hädanefter ser vackra bilder från en del resemål så lär den här berättelsen dyka upp i huvudet på mig direkt.

KUM är en välskriven och spännande thriller som får mig illamående av hur människor behandlar andra enbart i syfte att tjäna pengar. Jag blir väldigt berörd av den här berättelsen som får mig verkligen att rysa av obehag. Det här är en berättelse som lär leva kvar i mitt minne under lång tid.
Nu är det alltså dags att skaffa och läsa del 2, Lasaros tårar, också, för den kan ju inte vara annat än bra!


Mer info om författaren och hans böcker finns på Henrik Tords websida


Min recension av del 3 i serien

Laboon

KUM finns att köpa hos  t ex

Adlibris Pocket
Bokus Pocket
CDON Pocket


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar