söndag 12 november 2017

Recension: Grace av Anthony Doerr

Titel: Grace
Författare: Anthony Doerr
Format: Inbunden
Antal sidor: 467
Förlag: Bookmark förlag
Recensionsexemplar

"Meteorologen David Winkler drömmer sanndrömmar. En natt ser han hur han kommer att möta kvinnan i sitt liv - och kort därefter slår det in. Men lyckan är kort. Efter att dottern Grace föds får David en föraning om att han bär skuld till att hon drunknar i en översvämning.
När ett ihållande regn hotar deras hem flyr han landet i förhoppningen att rädda Grace.
Först tjugofem år senare vågar han sig tillbaka. Men utan ett enda livstecken från frun eller dottern vet han inte om han kommer att finna någon av dem i livet."

----------------------------------------

Jag läste Ljuset vi inte ser när den kom ut 2015 och älskade den så när författarens bok Grace nu skulle ges ut var det självklart att jag ville läsa den också.

Förra boken grep mig direkt och jag kunde inte sluta läsa, tyvärr händer inte samma sak med den här. Istället blir jag redan från början smått irriterad på huvudpersonen David och min irritation ökar ju längre jag läser. Det som irriterar mig i första hand är att för mig känns det som att så fort något börjar ordna sig i hans liv så börjar han drömma och så flyr han i någon typ av missriktad tro att han kan ändra på sitt och andras livsöden.

Jag tycker mycket om både språket och stämningen i Grace. Språket är vackert och bitvis dyker det upp avsnitt som är drömska och nästan magiska  men jag har ändå svårt att engagera mig i berättelsen.  Det är säkert många som tycker att de här boken är underbar (och jag kan förstå varför), men för mig fungerar den inte alls just nu och det kan nog bero på något så enkelt som att det var helt fel tillfälle att läsa boken. Jag får helt enkelt prova igen när jag är i en mer passande sinnesstämning än vad jag är nu. Och så ser jag fram emot fler böcker av den här författaren för nästa kanske är något för mig igen.

Mer info om författaren och hans böcker finns på Anthony Doerrs websida

Min recension av förra boken

Ljuset vi inte ser

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR

Tack Bookmark förlag för rec.exet!Grace finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


3 kommentarer:

  1. Jag klarade drygt 200 sidor, sen kände jag att jag det inte skulle vända. Det var inte en bok för mig heller tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Jag har precis recenserat boken, och jag håller med om det du skriver. Den där David Winkler gjorde mig galen!

    SvaraRadera
  3. Jag känner precis samma. Dessutom tycker jag att den är lite väl pretentiös och dyster.

    SvaraRadera