söndag 10 december 2017

En smakebit på søndag - Min mammas hemlighet

Lördagen gick åt till att laga julmat, dvs lådor. Men nu har vi kålrotslåda och morotslåda färdigt i frysen så det är bara att ta fram och värma på julafton. På söndag blir det också matlagning, då ska maken laga köttbullar.  Det är jätteskönt när man hinner laga i alla fall en del av maten färdigt i förväg så att man slipper stressa sen under julhelgen.

Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som numera anordnas av Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Det hela går ut på att man ska bjuda på en smakbit från boken man läser och det finns bara en regel = no spoilers.

----------------

Min smakbit kommer från sidan 15 i Min mammas hemlighet av Nikola Scott (titeln är länkad till förlagets sida och där finns mer info om boken)


"Jag borrade ner tårna i sisalmattan när jag föreställde mig hur de satt hopkurade runt det stora köksbordet. Venetias terapeut hade sagt att vi skulle lämna vår mors stol tom för att visa respekt. Jag avskydde terapeuten, en likblek man vid namn Hamish McGree, och jag avskydde tanken på den där förkrossande tomma stolen, med utsvängda armstöd, rak rygg och en muntert rutig kudde min mor tryckt in under stolklädseln som hjälp för sin dåliga rygg. Jag försökte minnas när jag senast sett henne sitta där och blicka ut över sin trädgård, djupt försjunken i tankar på dagens sysslor eller läsande tidningsrubriker med rynkad panna. Det kunde jag inte. Hennes ansikte förblev suddigt och oskarpt, och det enda jag kunde se var små detaljer: hennes händer, med likadana långa, något spetsiga fingrar som mina egna, eller hennes hår och hur det böljade när hon lutade sig fram för att blåsa på sitt kaffe, som alltid var ljummet och nästan vitt av mjölk."


10 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, ny författare för mig, snyggt omslag!

  SvaraRadera
 2. okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten, den var fin. Vi ligger efter i julförberedelser...

  SvaraRadera
 4. Sett den här på jobbet, men inte läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Det er veldig deilig med mat som er laget på forhånd og som man bare kan varme. Det er mannen min som har ansvaret for maten og det synes jeg også er veldig deilig :-) Ha en riktig fin adventssøndag!

  SvaraRadera
 6. Känner inte till den här boken, vet inte riktigt om den skulle kunna vara för mig.

  SvaraRadera
 7. Det var en okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Denna bok var ny för mig.

  SvaraRadera
 9. Har denna hemma i hyllan, men har inte kommit mig för att läsa den än. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Det låter jättebra att ha julmat i frysen färdigt!

  SvaraRadera