fredag 8 december 2017

Recension: Ondskans innersta väsen av Luca D'Andrea

Titel: Ondskans innersta väsen
Författare: Luca D'Andrea
Format: Inbunden
Antal sidor: 396
Förlag: Wahlström & Widstrand
Recensionsexemplar
Månadens bästa bok november

"1985 hittas tre unga människor brutalt mördade i en dalgång i norra Italien. Trettio år senare flyttar den amerikanske dokumentärfilmaren Jeremiah Salinger till en liten alpby i närheten tillsammans med sin dotter Clara och sin fru Annelise, som är född där.
Efter en ödesdiger helikopterolycka bestämmer sig Salinger - mest för att skingra tankarna och försöka återfå sin psykiska balans - för att ta reda på vad som egentligen hände 1985. Men snart börjar han ana att de slutna bergsborna undanhåller sanningen om trippelmordet - och att något fasansfullt ruvar i den djupa dalgången, något som aldrig borde ha återuppväckts."

-------------------

Så fort jag läst baksidestexten så visste jag att det här var en bok för mig. Alpby i norra Italien, mysterier och spänning, det är en cocktail som jag inte kan motstå.

Jag var fast ända från första sidan!  Spänningen infann sig omedelbart när jag började läsa. Maken tittar ofta på dokumentärer om fjällräddningar och det är inte bara en gång jag fått rysningar av obehag av vad som kan hända uppe på bergen när det vill sig illa.

Spänningen stegras ytterligare när det gäller den lilla alpbyn, man kan riktigt känna den där spänningen mellan byborna och "utbölingen". Som inflyttad kan man bli accepterad men man blir ändå inte "en av oss" oavsett hur länge man bor på platsen eller vilka släktskapsband man har, man förblir en utböling även om man bott 30 år i samhället. Det här är nånting som inte händer bara i små alpbyar utan det händer nog lite varstans på mindre orter med hård sammanhållning, där man håller sina egna om ryggen mot omvärlden oavsett vad som har hänt. Så är det t o m i Sverige på vissa orter.

Stämningen är alltså redan från början smått hotfull och förtätad och så småningom blandar författaren också in lite folktro och övernaturligt och den blandningen får en verkligen att bita på naglarna och rysa av obehag.

Luca DÁndrea har verkligen lyckats med både miljö- och personbeskrivningarna, man befinner sig verkligen på plats, ser byn, naturen och bergen. Och man känner den där växlingen i bybornas inställning, från lite roat accepterande till nästintill hotfull ovilja.

Jag spekulerar hela boken igenom vad det är som egentligen hände 1985 men måste gång på gång ändra inriktning när berättelsen tar en ny vändning. Upplösningen kommer sedan som en total överraskning efter att jag till slut tror mig veta vad som hänt. Så än en gång fick jag en liten smäll på fingrarna, allt var inte riktigt så enkelt som jag hade trott även om jag hade rätt på vissa punkter.

Jag kände alltså redan från början att den här boken skulle vara nånting för mig och jag hade rätt. Ondskans innersta väsen visade sig vara en riktigt spännande bladvändare, som jag faktiskt läste från början till slut i ett sträck. Det blev inte många timmar sömn den natten, men det var det värt. Jag ser verkligen fram emot fler böcker av den här författaren.
Ondskans innersta väsen hamnar direkt bland Årets favoriter och blir också November månads bästa bok

Tack Wahlström & Widstrand för rec.exet!


Ondskans innersta väsen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


2 kommentarer:

  1. Låter ju som en verkligt bra bok att försvinna in i!

    SvaraRadera
  2. Jag blir mer och mer nyfiken på denna. Den borde ju passa mig.

    SvaraRadera