lördag 30 december 2017

Recension: Och eld föll från himlen av Jan Davilén

Titel: Och eld föll från himlen
Serie: Jost Härjfeldt, del 1
Författare: Jan Davilén
Format: Danskt band
Antal sidor: 404
Förlag: Calidris förlag
Recensionsexemplar

"En militärkolonn drar genom natten i ett vintrigt Roslagen, den döljer en hemlighet som kan utlösa en internationell kris. Jost Härjfeldt är operatören som i många år skyddat Sveriges intressen.
Återkomsten efter en svår skottskada och skilsmässa, inleder en inre process. Han funderar över hur han lever sitt liv och inser att hans förflutna rymmer många oklarheter. jost kämpar för att kombinera sitt yrke med papparollen, samtidigt som han får upp ögonen för en kvinnlig kollega.
En överste Jonsson hittas död och sargad, på ett sätt som får Jost och chefen, överste Lukas Örnvreten, att fundera i allt annat än traditionella banor. Kan det finnas en koppling till specialenheten, förlagd i de nya och topphemliga anläggningarna på Muskö? Utredningen av det obehagliga dödsfallet kompliceras snabbt och det blir omöjligt att hålla den högsta militära ledningen utanför."

-------------

Och eld föll från himlen är Jan Daviléns debut och första delen i en planerad serie om Jost Härjfeldt. Jag fick ett mail från författaren med förfrågan om jag ville läsa boken och blev nyfiken eftersom den lät som en bok som skulle passa mig och för att en spänningsroman skulle passa perfekt in i min läsahög.

Jag tyckte Jost kändes bekant ända från början och det tog ett tag innan jag kom på varför. Men efter att ha läst ett par kapitel så slog det mig att han påminde lite om en av mina tidigare chefer, Jack, som också var militär. Och det är Jack jag ser framför mig när jag läser trots att Jost är yngre.

Tempot är bra, men det saktar ner emellanåt av en aning för detaljerade beskrivningar. Intrigen är klurig och den blir än mer spännande när man kommer underfund med att Josts bakgrund är ganska mystisk, även för honom själv.

Och eld föll från himlen är en spännande och välskriven debut och jag är väldigt nyfiken på hur det hela fortsätter och vad som döljer sig i Josts bakgrund. Jag ser fram emot en fortsättning på den här serien!

Tack Jan Davilén för rec.exet!


Mer info om författaren och hans böcker finns på Jan Daviléns websida

Och eld föll från himlen finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


1 kommentar: