fredag 22 december 2023

Fem en fredag vecka 51: God Jul 2023

 





Inatt skulle jag ha kunnat sova ordentligt om det inte  varit att "någon" (dvs någon av katterna, troligtvis Pavarotti) satte på radion i köket. Vaknade vid 03.30 av julmusik och var sen tvungen att väcka maken så han kunde stänga av radiohelvetet. Därefter var det lit bråk mellan två a pojkarna (Dart och Pavarotti) och efter tillsägelse var Pavarotti tvungen att springa av sig lite överskottsenergi i katthjulet (som låter en hel del)så det var bara att glömma det här med att somna om.

Jag börjar i alla fall dagen med att delta i elisamatildas Fem en fredag, där temat för den här veckan är


GOD JUL 2023


1. Känner du dig klar inför julens dagar?

Ja, faktiskt. Lådorna är gjorda och finns färdiga i frysen, första satsen köttbullar finns också i frysen och maken lagade en ny sats i morse. I eftermiddag bakar vi julstjärnor (finska julbakverk med en speciell plommonsylt i mitten) och i morgon ska skinkan in i ugnen. Sen är det bara kvar att göra sötad makaronilåda åt maken på julafton så har vi precis vad vi behöver i matväg. Alla uteljus och dekorationer är uppe och idag görs sista finishen inomhus (vi pyntar väldigt lite) 

2.Hur kommer du fira (eller inte fira) i år?

Det blir lugnt och stilla med god mat.

3. Har du någonsin kört julklappsleken?

Vet inte ens vad det är.

4. Vad är något du alltid gör under julen?

Skickar julkort!

5. Vad är ett julminne du alltid kommer att minnas?

Makens och min första jul tillsammans, då vi inte kund enas om vilken mat som skulle tillagas (maken är alltså finlandssvensk och jag är finsk så vi har lite olika mattradition) så vi lagade allt! Det blev så mycket mat att hela veckan efter bjöd vi alla som kom på besök på n jultallrik. Och ändå blev det kvar tillräckligt för att sen kunna göra en rejält stor pyttipanna. 




7 kommentarer:

  1. Vilken vild natt! Maken vill absolut ha finsk fruktsoppa till risgrynsgröten.

    SvaraRadera
  2. Det hade jag inte kunnat gissa att du är finsk. Där ser man. Men antar att du bor i Sverige...
    Ettan, tvåan och fyran - där är vi helt överens. Julmaten skiljer sig dock åt. Dessutom har jag inte lagat en enda grej själv, utan "hämtat" hem det jag ville ha, och det är mest lax, olika röror och lutfisk såklart:-)

    SvaraRadera
  3. Åh julkort, det var det längesedan jag både skickade och fick. Tycker det blivit alldeles för dyrt.

    SvaraRadera
  4. Vilket härligt julminne!
    God Jul!

    SvaraRadera
  5. Blir så glad när jag läser svar på veckans fem en fredag som dina, att det kommer bli en helg där man lägger fokus på att umgås, lugnt o skönt o god mat.
    Ha en riktigt fin julhelg

    SvaraRadera
  6. Sötad makaronilåda! Va? Aldrig hört talas om....Jag serverade under ett par år finsk-svenskt julbord på värdshuset som vi drev, (mitten av90-talet) och när gästerna skulle hem köpte de med sig av lådorna. Strykande åtgång när svenskar fick smaka finska lådor. Numera lagar jag bara kålrotslådan. Är för lat och för gammal och dottern har inte tid att stå i köket. Det blir jul ändå. Spännande med ett katthjul, har aldrig sett ett sådant. Hundar går gärna på gåband för människor, har sett många vars jyckar går ner i källaren och traskar frivilligt på bandet.
    God Jul från finnpörtet

    SvaraRadera
  7. försvann min kommentar. Då önskar jag en god jul med alla lådor och annat gott, har aldrig hört talas om sötad makaronilåda, så finlandssvensk jag är!

    SvaraRadera