lördag 23 december 2023

Recension: Ö i dimma: Om Utö, pesten och coronan av Jon Kahn

Titel: Ö i dimma: Om Utö, pesten och coronan
Författare: Jon Kahn
Format: Häftad
Antal sidor: 181
Förlag: BoD
Recensionsexemplar* (*Se Om)

"Inom tio år drabbades skärgården av pesten och rysshärjningarna. Jon Kahn undersöker i denna bok med fakta, fiktion och poesi hur omstörtande det blev för människorna.

Efter påsk 1711 åker prosten Jonas Grimsten från Österhaninge till Utö som drabbats hårt av pesten. Han vill hjälpa till. Vad kan en människa göra?

2020, i coronans tid, besöker Juliya, en rysk doktorand, Utö. Hon vill förstå rysshärjningarna 1719. Hon fäster sig fort vid ön och dess människor.

Dessa ödesår i skärgårdens historia sätter dagens situation med corona i perspektiv."

-----------------------

Jag älskar den här typen av böcker där dåtid möter nutid som beskriver verkligheten såsom en lokalbo uppfattar den. Intressant här blir också jämförelsen mellan dåtidens pesten och nutidens covid 19, som man nog kan kalla för nutidens pesten. Det som jag verkligen fastnar för i den här boken är hur författarens lokalkännedom färgar både hans språk och hur han tar med läsaren på en rundtur på Utö. 

Även om det är Juliyas avhandling som får igång berättelsen så är den nutida delen den minst intressant. Det mest intressanta är de historiska delarna om hur både pesten och rysshärjningarna drabbar ett litet begränsat samhälle som det här. Och det är lätt att jämföra då med hur det blev när Coronan drabbade Sverige de senaste åren och hur vi har lärt oss att leva med den.

Tycker man om historiska böcker är den här boken ett utmärkt val - den inte bara blandar fakta med fiktion på ett sätt att det blir lätt att ta till sig utan ger också en inblick i hur det var att leva på den tiden.

Mer info om författaren finns att läsa HÄR

Ö i dimma finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok

Bokus Häftad/E-bok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar