tisdag 17 december 2013

Blackout

Blackout: när min hjärna blev min fiende av Susannah Cahallan

"Blackout är den häpnadsväckande berättelsen om en utåtriktad och framgångsrik ung kvinna som plötsligt och oförklarligt föll handlöst ner i vansinnets allra djupaste avgrund.

Det som började till synes oskyldigt med två inbillade vägglusbett på armen kom snart att kullkasta tjugofyraåriga Susannah Cahalans tillvaro fullständigt. Inom loppet av ett par veckor hade den skärpta New York Post-reportern genomgått en total personlighetsförändring med svåra vanföreställningar, paranoia och tvångsmässigt beteende. Dessutom började hennes fysiska hälsa att svikta: hon drabbades av epileptiska anfall, hennes talförmåga försämrades och hon fick allt svårare att tänka logiskt och lösa enkla uppgifter. Läkarkåren stod handfallen, och Susannahs anhöriga såg hjälplöst på hur hon gled allt längre in i sin mystiska sjukdom."


-----------------------------------------------------
Att råka ut för det som Susannah Cahalan drabbades av är värre än den värsta skräckberättelsen. Att förlora sig själv, sitt sätt att tänka och agera, och inte förstå varför. Visserligen minns hon inte mycket av den värsta perioden, men efteråt måste det kännas märkligt att höra det andra berättar och inte minnas nånting själv. Och att sedan ändå återhämta sig så bra från skräckupplevelsen är helt fantastiskt.

Hjärnan är verkligen en "makalös manick"! Man blir helt förundrad över hur hjärnan kan anpassa sig men också hur bräcklig den egentligen är, minsta lilla störning kan få ödesdigra konsekvenser. Ändå kan den på ett mirakulöst sätt återhämta sig från t o m ganska omfattande trauman.  Jag tänker också på hur lite man egentligen fortfarande vet om hjärnan och dess funktioner och sjukdomar och den tanken känns nästan obehaglig.

Jag uppskattade verkligen att man i boken hade använt sig av ett enkelt språk när man berättade om hjärnans olika delar och funktioner. Det enda jag egentligen saknade var en bild så att man också visuellt kunde se var olika centra sitter. Men även utan bilden kan vem som helst förstå de medicinska bitarna av berättelsen.

Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa!

Tack Massolit förlag för rec.exet!

Blackout finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar