måndag 16 december 2013

Den skyldige

Den skyldige av Lisa Ballantyne

"En liten pojke hittas död i en av Londons lekparker. Kroppen har gömts undan - han har uppenbarligen utsatts för grovt våld. Misstankarna faller på en grannpojke, elvaårige Sebastian Croll.
Försvarsadvokat Daniel Hunter blir djupt engagerad i fallet. Sebastian är enda barnet till ett välbeställt par. Men bakom den flotta fasaden döljer sig en smärtsam hemlighet som påminner Daniel om hans egen barndom. Kan pojken ha begått mordet? Trots indicierna är Daniel övertygad om hans oskuld.
När rättegången tar sin början lovar Daniel att göra allt för att få Sebastian friad. Han vet vad det betyder att ha en vuxen vid sin sida - och han vet vad det innebär att bli sviken."

------------------------------------------

Det är alltid lite läskigt när det är barn inblandade, och speciellt när det är barnet, i det här fallet Sebastian, som misstänks vara förövaren. Man kan ju bara inte låta bli att tänka på alla de fall som man läst om i tidningarna där barn dödat andra barn osv utan att egentligen förstå innebörden av det dom gjort.

Det som gör det här lite speciellt är försvarsadvokaten Daniel Hunters egna erfarenheter av hur vuxna sviker barn. Och det blir speciellt att få följa berättelsen om Daniels liv parallellt med det som händer med Sebastian.
Jag spekulerar hela boken igenom i vad som egentligen hänt och vem som egentligen är förövaren och pendlar fram och tillbaka i mina misstankar. Men slutet blir ändå lite av en överraskning även om den utgången så här i efterhand nog är den enda möjliga. Och den slutgiltiga utgången är faktiskt rätt så otäckt, tycker jag.

Den skyldige finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar